Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Nav izdevies noskaidrot Puzes ezera salaku bojāejas iemeslus

© f64

Puzes ezera salaku straujās bojāejas dēļ nav izdevies noskaidrot, vai to miršanas cēlonis bijis saistīts ar kādu šai sugai raksturīgu slimību, aģentūru LETA informēja Valsts vides dienestā (VVD).

VVD ir saņēmis institūta "Bior" testēšanas rezultātus par salaku masveida bojāejas iemesliem, un tie liecina, ka nedz bakterioloģisks, nedz parazitoloģisks iemesls tam nav bijis. Savukārt specifisku zivju sugai raksturīgu slimību cēloņus nav bijis iespējams noskaidrot un izslēgt, jo zivju bojāeja notika ļoti strauji - divu dienu laikā, līdz ar ko nebija bojāgājušo zivju paraugu, ko iesniegt testēšanai.

Patlaban institūts veic Puzes ezera deviņu metru dziļumā ņemtā ūdens analīžu testus. Par tiem atbilde tiks sniegta testa pasūtītājam - ezera apsaimniekotājiem.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā Puzes ezerā konstatēta ezera salaku masveida bojāeja - divu dienu laikā no ezera izvākta aptuveni viena tonna šīs sugas zivju.

Iesaistoties cēloņu noskaidrošanā, VVD pārstāvji konstatējuši, ka piesārņojuma ietekme ir izslēgta, jo notekūdeņu attīrīšanas iekārtas Ugālē, no kurām attīrītie ūdeņi nonāk ezerā, darbojas normāli. Arī lauku miglošana nav notikusi. Slāpekļa saturs ezera ūdenī atbilst labai kvalitātei. Ja zivis būtu gājušas bojā piesārņojuma dēļ, tas būtu noticis arī ar citu sugu zivīm.

Puzes ezers ir nodots apsaimniekošanā uzņēmumam SIA "Puzes ezers".