Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā stagnācijas periods kreditēšanas jomā beidzas

© f64

Latvijā stagnācijas periods kreditēšanas jomā beidzas, Latvijas Bankas uzturētajā ekonomiskās analīzes vietnē "makroekonomika.lv" atzīmē centrālās bankas ekonomists Vilnis Purviņš.

Viņš norāda, ka augustā lēns kopējā iekšzemes kredītportfeļa kāpums bija vērojams sesto mēnesi pēc kārtas, un pozitīvajā sektorā saglabājās arī kredītu gada pieauguma temps. Tāpat, augot uzņēmumu banku kontos esošajiem līdzekļiem, augustā palielinājās banku piesaistīto noguldījumu atlikums.

Banku iekšzemes kredītu atlikums augustā palielinājās par 0,2%, nefinanšu uzņēmumiem izsniegtajiem aizdevumiem palielinoties par 0,3%, kredītiem finanšu iestādēm - par 1,3% un patēriņa kredītiem mājsaimniecībām - par 1,1%. Vienlaikus joprojām pakāpeniski un lēni (par 0,2%) turpināja sarukt mājokļa kredītu atlikums.

Savukārt iekšzemes kredītu gada pieauguma temps augustā veidoja 1,7%, tostarp nefinanšu sabiedrībām izsniegto kredītu apmērs nav mainījies, bet nebanku finanšu iestādēm audzis par 58,7%, kamēr mājsaimniecībām izsniegto kredītu gada krituma temps samazinājās līdz 2,9%.

Purviņš arī informē, ka banku piesaistītie iekšzemes noguldījumi augustā palielinājās par 0,9%, to gada kāpuma tempam sasniedzot 10,3%. Tostarp uzņēmumu noguldījumi augustā palielinājās par 2,3%, gada pieauguma tempam veidojot 14%, bet mājsaimniecību noguldījumi augustā saruka par 0,3%, kamēr gada laikā bija pieaugums par 7,2%.

"Ar katru mēnesi, kurā vērojams kredītportfeļa kaut neliels, tomēr jau stabils kāpums, nostiprinās pārliecība, ka stagnācijas periods kreditēšanas jomā beidzas. Lai gan kredītņēmēju noskaņojums ārējās situācijas un piesardzīgo tautsaimniecības izaugsmes prognožu iespaidā nav būtiski uzlabojies, banku vērtējums par turpmāko attīstību (piemēram, "SEB bankas") vieš pozitīvu nākotnes skatījumu. To palīdz nostiprināt arī Komercbanku asociācijas secinājumi par kreditēšanas attīstību un tās izstrādātie priekšlikumi kreditēšanas veicināšanai. Kreditēšanas izaugsmi varētu sekmēt arī Eiropas Centrālās bankas Ilgāka termiņa refinansēšanas mērķoperāciju otrās kārtas septembra izsoles rezultāti līdz ar citu Eiropas Centrālo banku sistēmas veikto monetārās politikas pasākumu ietekmi," atzīmē Purviņš.

Latvijas Bankas dati liecina, ka 2016.gada augusta beigās Latvijas banku kopējā iekšzemes kredītportfeļa apmērs bija 12,683 miljardi eiro, savukārt no iekšzemes noguldījumu atlikums bija 10,702 miljardi eiro.