Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Gulbenes Olimpiskais centrs ceļ kvalitātes latiņu

BIATLONAM. Pagaidām ir izveidota šautuve un iegādāts biatlonam nepieciešamais inventārs. Nākamais solis ir rolleru trases izbūve, skaidro Māris Čakars © Ojārs Lūsis

Nedaudz vairāk nekā pirms gada Gulbenē darbu uzsāka nodibinājums Gulbenes Olimpiskais centrs.

Bērnu un jaunatnes sporta skolas un Olimpiskā centra direktors Māris Čakars norāda, ka gada laikā, sadarbojoties ar Olimpisko komiteju, Bērnu un jaunatnes sporta skolu, pašvaldību un novada vispārizglītojošajām skolām, ir radīta pamatīga interese par sportu. Tas ir labs pamats turpmākai Olimpiskā centra attīstībai un augstu sportisko rezultātu sasniegšanai.

Sporto jau četras novada klases

Latvijas Olimpiskās komitejas iniciētajā projektā Sporto visa klase šogad ir iesaistījušās jau trīs Gulbenes novada skolas, bet kopumā projektā darbojas četras klases. Kā pilotprojektu Sporto visa klase pagājušajā gadā uzsāka Gulbenes 2. vidusskola, kur šogad atvērta vēl viena sporta klase, bet pa vienai sportiskai klasei ir Stāķos un Lizumā. Māris Čakars uzsver: «Jāsaka paldies 2. vidusskolas direktorei, kura uzdrošinājās iesaistīt skolu šajā projektā. Sasniegtie rezultāti ir sekmējuši citu skolu iesaistīšanos projektā, tādējādi veicinot bērnu fizisko sagatavotību un veselīgu dzīvesveidu. Gribu uzteikt arī Lizuma uzņēmējus un vecākus, kas atbalsta šo programmu un sniedz savu artavu bērnu sportisko aktivitāšu nodrošināšanai.» Sporto visa klase projektā iesaistītajiem trešklasniekiem sporta stundas ir katru dienu - tas dod pozitīvu enerģiju, mazāk laika atliek datoram un citām mazvērtīgām izklaidēm. Vaicāts par bērnu atsaucību, direktors atzīst, ka ne visiem un vienmēr gribas sportot - reizēm nepieciešama piespiešanās, bet ar laiku rodas patiesa interese un azarts. Sporta nodarbībās sava vieta ir arī fizioterapijai, lai šie bērni izaugtu par staltiem un veselīgiem jauniem cilvēkiem.

Nometnes rezultātā pieaug interese par basketbolu

Basketbols ir viens no sporta veidiem, ko piedāvā Gulbenes Olimpiskais centrs. Šā sporta veida popularitāti nodrošina pieredzējusī un panākumiem bagātā Gulbenes Buki/BJSS komanda un it īpaši bijušais basketbolists, bobslejists, olimpietis - sudraba medaļas ieguvējs Daumants Dreiškens. Šogad treneru korpusam pievienojies Jānis Šulcs, kurš veic arī menedžera funkcijas. Ar viņa iniciatīvu šovasar Gulbenē norisinājās treniņnometne basketbolā, kurā piedalījās treneri no ASV, Jordānijas, Maķedonijas. Māris Čakars: «Kopumā treniņnometnē piedalījās deviņdesmit 9 līdz 18 gadus veci jaunie basketbolisti no sešiem apkārtējiem novadiem. Nedēļu ilgie kvalitatīvie treniņi dažiem jauniešiem deva impulsu turpināt mācības Gulbenes skolās un dzīvot sporta skolas dienesta viesnīcā, trenējoties pie labiem basketbola treneriem. Līdzīgu nometni esam ieplānojuši arī nākamgad. Domājam, ka tā varētu pulcēt jau ap 150 jauno basketbolistu.»

Jāatzīmē, ka sporta internātā vēl ir daudz brīvu vietu, kas dod iespēju jaunajiem sporta talantiem no visas Latvijas pilnvērtīgi trenēties Olimpiskā centra piedāvātajos sporta veidos, tostarp Gulbenes pusē spēcīgākajos un tradīcijām bagātajos sporta veidos, piemēram, biatlonā, distanču slēpošanā, basketbolā. «Nedaudz neizprotama ir Izglītības un zinātnes ministrijas attieksme - no vienas puses, tās pārstāvji atzīst, ka Gulbenes sporta internāts ir ļoti laba izglītības infrastruktūras sastāvdaļa, bet atbilstošu finansējumu tā uzturēšanai tā arī nesaņemam.»

Infrastruktūra top lēni

Kā viens no Olimpiskā centra mērķiem tika noteikta peldbaseina būvniecība. Diemžēl projekts nav guvis vajadzīgo atbalstu un tā būvniecība ir atlikta uz nenoteiktu laiku. Tajā pašā laikā baseins Gulbenē ir ļoti nepieciešams - tagad gan programmas Sporto visa klase, gan Olimpiskā centra sportistu treniņu procesa nodrošināšanai tiek izmantots Balvu peldbaseins, taču braukāšana ir laika un finanšu ietilpīgs process.

Labāka situācija ir ar biatlona un distanču slēpošanai nepieciešamo infrastruktūru - ir izveidota mūsdienīga šautuve un iegādāts biatlona inventārs. No 300 metru garajai rolleru trasei nepieciešamajiem 30 tūkstošiem eiro piesaistīt ir izdevies 10 tūkstošus. Jādomā, ka arī pārējo finansējumu Olimpiskajam centram izdosies atrast.