Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

PADOMS: Kā apvienot studijas ar darbu?

© F64

Vairums studentu mūsdienās cenšas apvienot studijas ar darbu, lai uzsāktu patstāvīgu dzīvi un pelnītu iztiku. Taču daudz svarīgāks iemesls, kāpēc jaunieši studiju laikā meklē darbu, ir vēlme pēc iespējas ātrāk iekļauties darba tirgū, lai nodrošinātu savas turpmākās karjeras izaugsmi. Līdz ar to aktuāls kļūst jautājums: kā apvienot studijas un darbu tā, lai gan vienā, gan otrā vietā sasniegtu labus rezultātus? Atbildes un šo un daudziem citiem jautājumiem sniedz Transcom Worldwide Latvia personāla vadītāja Ginta Eisaka.

Ikdienas prioritāšu izveidošana un laika plānošana

Prioritāšu izveidošana un laika plānošana ir būtiskākās lietas, kurām ir jāpievērš primārā uzmanība, apvienojot darbu ar studijām. Ikviens no mums ir bijis situācijā, kad nākas izvēlēties, kurš pienākums ir nozīmīgāks vai steidzamāks par citiem. Izvērtējot svarīgākos pienākumus, tu varēsi plānot savu laiku tā, lai svarīgākie darbi tiktu pabeigti laikus. Rūpīgi sekojot līdzi izveidotajam plānam, mudināsi pats sevi pievērsties svarīgākajām lietām, piemēram, ierasties darba vietā laicīgāk, lai izdarītu visus plānotos darbus, tad doties uz augstskolu vai mājām, lai pievērstos mācībām vai citām nodarbēm.

Laika organizēšana attiecas arī uz brīvdienām un nedēļas nogalēm. Tas ir labākais brīdis, kad ir iespējams sagatavoties jaunai darba nedēļai, izplānot savu laiku un izvirzīt prioritātes, lai nedēļa ritētu pēc plāna un visi darbi tiktu paveikti. Transcom darbiniece un Latvijas Universitātes 2.kursa studente Madara Podkalne stāsta par savu pieredzi: "Kā jau ikvienam pirmkursniekam, arī man pirmais studiju gads bija visgrūtākais, jo gribēju sasniegt labus rezultātus gan augstskolā, gan darbā. Tas likās samērā izaicinoši, tomēr man tas izdevās. Jāatzīst, ka te liela loma bija uzņēmuma sniegtajai iespējai veidot darba grafiku pēc savām vēlmēm. Tas ir liels pluss ne tikai tāpēc, ka grafiks tiek pielīdzināts studiju plānam, bet arī dod man iespēju pilnveidoties profesionāli. Tāds darba laiks ļauj atpūsties un vakaru veltīt mācībām. Un, kas ir visforšākais - ja man ir nepieciešama neplānota brīvdiena, tad to ir iespējams dabūt. Tas tiešām dod stimulu un spēku gan mācībām, gan darbam."

Klātienes vai neklātienes studijas?

Daudzi studenti uzskata, ka, studējot neklātienes programmā, varēs veiksmīgāk apvienot studijas ar darbu. Bet nereti studijas neklātienē ir veidotas līdzīgi vai tieši tāpat kā klātienes studiju programmas un darba apjoms vai lekciju skaits neatšķiras. Dažreiz neklātienes studiju programmās studentiem ir jāmācās par semestri ilgāk, lai apgūtu visus nepieciešamos kursus, kas nozīmē, ka studiju gaitas tiek paildzinātas, ja salīdzina ar mācību ilgumu klātienes studiju programmās.

Studiju darbu nodošana un lekciju apmeklēšana

Viena no svarīgākajām lietām, plānojot savu laiku, ir mēģināt ievērot termiņus un laikus nodot studiju darbus. Pretējā gadījumā nenodoto darbu skaits tikai pieaugs un slodze, kuru būsi pats sev izveidojis, kļūs pārāk liela, lai spētu visu atkal saplānot un vēl atvēlēt laiku arī sev. Viens no labākajiem veidiem, kā plānot tieši studiju darbu nodošanu un lekciju apmeklēšanu, ir šāds: izdrukā savu studiju programmu visam semestrim un pievieno informāciju par kursu tēmām un termiņiem, kad ir jānodod svarīgākie darbi. Un atceries - lai gan studiju dabu plānošana ir ļoti svarīga, tev nevajadzētu atstāt novārtā arī darba nedēļas plānošanu. To vari darīt pēc līdzvērtīgiem soļiem: izdrukā savu darba grafiku un atzīmē tajā nozīmīgākos darāmos darbus, kuru termiņus nekādā gadījumā nedrīkst kavēt, piemēram, mēneša atskaišu nodošanu u.tml.

Laiks sev - vismaz 30 minūtes dienā

Neaizmirsti atvēlēt laiku arī sev. Parasti viens no galvenajiem jautājumiem, kuru strādājoši studenti vaicā, ir: "Vai ir iespējams saglabāt koncentrēšanās spējas vienlīdzīgi gan darbā, gan mācībās un justies labi, apvienojot abus?". Nenoliedzami, mēdz gadīties dienas, kad jūties ļoti noguris un domā atmest visam ar roku, jo esi fiziski izsmelts. Tādēļ obligāti paturi prātā to, ka ir nepieciešama vismaz pusstunda katru dienu, ko velti tikai sev - atpūties, izklaidējies, sporto un obligāti ieturi sabalansētu un veselīgu maltīti.