Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Premjers: Uzlabojot veselības finansēšanas modeli, pirmās jūtami samazināsies rindas

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Jau sākot reformēt veselības aprūpes finansēšanas modeli, pirmās iedzīvotājiem jūtamās izmaiņas būs rindu samazināšanās uz svarīgākajiem izmeklējumiem, šorīt LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Viņš atzina, ka valdība ir "tuvu pie izšķiršanās", ka, reformējot veselības aprūpes finansēšanas modeli, netiks ieviests jauns nodoklis vai tam līdzīgs maksājums, tādēļ iedzīvotāji savos maciņos nekādas izmaiņas nejutīs. "Tas būs valsts apdrošināšanas modelis, kas finansēsies no budžeta," skaidroja Kučinskis, kārtējo reizi uzsverot, ka finansējuma avots šim modelim tiks rasts pamatīgu diskusiju ceļā kopā ar dažādu jomu speciālistiem.

Jautāts, kādas tieši izmaiņas pēc reformas ieviešanas sajutīs cilvēki, premjers pastāstīja, ka iedzīvotājiem vajadzētu kļūt pilnīgi skaidram, kur un kādus pakalpojumus var saņemt. "Nevar tā būt, ka šobrīd visi dara kaut ko un katrs par pakalpojumu dabū to, ko uzraksta rēķinā," sacīja Kučinskis.

"Pirmais solis, ko centīsimies [spert] jau nākamajā gadā, tas ir, lai vismaz ļoti svarīgajās izmeklēšanās rindas nebūtu tādas, kādas tās ir šobrīd. Tas ir pirmais, kas iedzīvotājam ir jāsajūt," sacīja premjers.

Valdības vadītājs piebilda, ka arī pēc veselības aprūpes finansēšanas modeļa reformēšanas iedzīvotājiem aizvien pastāvēs iespēja papildus nopirkt veselības apdrošināšanas polisi pie privātā apdrošinātāja, lai saņemtu vairāk, nekā valsts spēj apmaksāt.

Kā ziņots, Veselības ministrija ir izstrādājusi trīs veselības aprūpes finansēšanas modeļus. Ministrija aizstāvēs to veselības aprūpes finansēšanas modeļa variantu, kas neparedz kopējo nodokļu sloga pieaugumu, tomēr prasa daļu no sociālā nodokļa novirzīt veselībai, teikts konceptuālā ziņojuma kopsavilkumā "Par Latvijas veselības aprūpes sistēmas finansēšanas modeļa maiņu".

Savukārt otrais konceptuālā ziņojuma kopsavilkumā minētais modeļa variants balstās uz obligātās privātās apdrošināšanas iemaksām.

Trešais veselības aprūpes finansēšanas modeļa variants balstās uz valsts budžeta finansējumu, kas nodrošinātu neatliekamo medicīnisko palīdzību. Pārējais pakalpojumu grozs tiktu nodrošināts, balstoties uz konkrētā cilvēka maksātajiem nodokļiem.

Tikmēr koalīcijas politiķi pagaidām nesteidz paust atbalstu kādam no piedāvātajiem jaunajiem veselības aprūpes finansēšanas modeļiem. Šodien par šo jautājumu diskutēja valdība, tomēr pēc koalīcijas partneru - "Vienotības" un nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK - lūguma lēmumu vēl nepieņēma.