Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Sudraba: Pensionāriem jāzina savi ieguvumi, ja veselības aprūpei nauda nāks no sociālā budžēta

© Ģirts Ozoliņš, F64 Photo agency

Ja reformu rezultātā veselības aprūpei finansējums tiks ņemts no sociālā budžeta, tad vispirms ir jāpasaka pensionāriem, kāds būs pakalpojumu apmērs, kuru šī sabiedrības daļa turpmāk varēs saņemt papildus, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja Saeimas opozīcijas partijas "No sirds Latvijai!" līdere Inguna Sudraba.

Runājot par veselības aprūpes finansēšanas modeli, politiķe norādīja, ka valstī nepārtraukti notiek eksperimenti. "Ir viena vienīga atbilde: šajā sistēmā ir nepieciešams vairāk naudas. Vai to var samaksāt cilvēki? Nevar. Tātad mēs neatbalstām veidu, kas prasa papildu nodokli vai papildu maksājumu no cilvēkiem, jo vienkārši cilvēki to šodien nevar atļauties."

Jautāta, kur tādā gadījumā ņemt finansējumu veselības aprūpei, Sudraba sāka runāt par iespējamu līdzekļu pārdalīšanu no sociālā budžeta. "Ja iet šādu ceļu, tad vienlaicīgi ir jāpasaka, kas būs tas pakalpojumu apmērs, ko pensionāri dabūs vairāk, nekā viņi saņem šodien," sacīja Sudraba.

Pēc viņas teiktā, līdz šim piedāvātie veselības aprūpes finansēšanas modeļi ir tikai spēlēšanās, jo visi saprot, ka sistēmā naudu var iepludināt tikai tad, ja investē no kopējiem nodokļu maksājumiem vai mēģina rast risinājumu, kā, piemēram, palielināt budžeta deficītu, saprotot, ka ir nepieciešams investēt.

Kā ziņots, Veselības ministrija ir izstrādājusi trīs veselības aprūpes finansēšanas modeļus. Ministrija aizstāvēs to veselības aprūpes finansēšanas modeļa variantu, kas neparedz kopējo nodokļu sloga pieaugumu, tomēr prasa daļu no sociālā nodokļa novirzīt veselībai, teikts konceptuālā ziņojuma kopsavilkumā "Par Latvijas veselības aprūpes sistēmas finansēšanas modeļa maiņu".

Savukārt otrais konceptuālā ziņojuma kopsavilkumā minētais modeļa variants balstās uz obligātās privātās apdrošināšanas iemaksām.

Trešais veselības aprūpes finansēšanas modeļa variants balstās uz valsts budžeta finansējumu, kas nodrošinātu neatliekamo medicīnisko palīdzību. Pārējais pakalpojumu grozs tiktu nodrošināts, balstoties uz konkrētā cilvēka maksātajiem nodokļiem.

Tikmēr koalīcijas politiķi pagaidām nesteidz paust atbalstu kādam no piedāvātajiem jaunajiem veselības aprūpes finansēšanas modeļiem. Šodien par šo jautājumu diskutēja valdība, tomēr pēc koalīcijas partneru - "Vienotības" un nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK - lūguma lēmumu vēl nepieņēma.