Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

ES pārstāvis: Latvija bēgļiem nav valsts, kurā viņi lūgtu patvērumu

© SCANPIX

Latvija bēgļiem nav starp tām valstīm, kur viņi labprāt dotos un lūgtu patvērumu, uzskata Eiropas Savienības Reģionu komitejas vadītājs Marku Markula.

"Iespējams, man Latvija varētu būt interesanta vieta, uz kuru doties, kur piedalīties kādās konferencēs vai pat kādu laiku padzīvot, bet bēgļi lūkojas pēc darbavietām, pēc iespējas saņemt pienācīgu atalgojumu, sociālās garantijas," intervijā aģentūrai LETA atklāja Markula. Viņš minēja Zviedriju un Somiju, kas šajā ziņā ir krietni vien attīstītākas valstis, ņemot vērā, ka sociālā politika attīstīta jau gadu desmitiem.

Tāpat viņš atgādināja, ka informāciju par patvēruma meklēšanai pievilcīgajām valstīm bēgļi nodod cits citam. Latvija šajā ziņā esot mazāk pievilcīga nekā Vācija vai Zviedrija. Arī Somija kļuvusi par galamērķi lielam skaitam bēgļu, jo izplatījās ziņas, ka Somijā iespējams ātri nokārtot visas nepieciešamās formalitātes, ir laba sociālo garantiju sistēma, labi dzīves apstākļi.

Taču svarīgākais tomēr būtu vairāk līdzekļu ieguldīt, lai normalizētu situāciju šo cilvēku dzimtenēs. Šajā jautājumā būtu jāsadarbojas visai Eiropas Savienībai, jo tā ir kopīga problēma. Viņa ieskatā, Eiropas Savienībai ir jāpalīdz šiem cilvēkiem, kas, bēgot no kara savā dzimtenē, nonākuši Eiropā.