Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Kardiologs: sirds nenoveco, paši to novecinām

PALĪDZ. Latvijas Sarkanā Krusta Veselības istabās ikvienam iedzīvotājam ir iespējams uzzināt savas sirds veselības pamata rādījumus un uzzināt, kā vislabāk par sirdi rūpēties © Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Atzīmējot Pasaules sirds dienu 29. septembrī, pacientu biedrība ParSirdi.lv sadarbībā ar Latvijas Kardiologu biedrību un Latvijas Universitātes Rīgas Medicīnas koledžu aicina iedzīvotājus uz sirds veselības svētkiem. Šonedēļ arī Latvijas Sarkanā Krusta veselības istabas gaida iedzīvotājus uz konsultācijām par sirds veselību.

«Sirds pati par sevi nenoveco, mēs viņu novecinām ar neveselīgu dzīvesveidu un negatīvām emocijām. Ne tikai smēķēšana, paaugstināts holesterīns, mazkustīgums un paaugstināts asinsspiediens ir sirds ienaidnieki, bet vēl skaudība, naids, dusmas, nepamatota greizsirdība,» saka Latvijas Kardiologu biedrības prezidents profesors Andrejs Ērglis. Pacientu biedrības ParSirdi.lv vadītāja Inese Mauriņa papildina: «Lielāko daļu insultu un infarktu varam novērst, ja laikus pamanām simptomus un rīkojamies, tāpēc aicinām ikvienu izmantot iespēju veikt bezmaksas sirds veselības risku mērījumus, kā arī noskaidrot savas sirds vecumu, atbildot uz dažādiem jautājumiem par savas sirds veselību.» Sirds veselības svētkos ikvienam interesentam būs iespēja aizpildīt Pasaules Sirds veselības federācijas testu par sirds vecumu un izmērīt asinsspiedienu, pulsu, cukura līmeni un noteikt plaušu funkcionālo stāvokli. Mērījumus veiks Rīgas Medicīnas koledžas studenti. Pasākuma ietvaros ikviens interesents varēs saņemt informatīvus materiālus par sirds un asinsvadu slimību profilaksi un ieteikumus veselīgam dzīvesveidam, padomus, kā sekot mājas apstākļos sirds veselības rādītājiem, un saņemt sirdij draudzīgas receptes. Akcija noritēs 29. septembrī tirdzniecības centrā Galerija Centrs Vecrīgā no pulksten vieniem dienā līdz sešiem vakarā.

Lai veicinātu rīdzinieku rūpes par savas sirds veselību, līdz 30. septembrim Rīgas domes Labklājības departamenta līdzfinansētajās Latvijas Sarkanā Krusta Veselības istabās līdztekus ierastajām konsultācijām par veselīga dzīvesveida pamatprincipiem, asinsspiediena mērīšanai, ķermeņa masas indeksa noteikšanai būs iespēja bez maksas pārbaudīt cukura un holesterīna līmeni asinīs, jo tieši šie rādītāji visātrāk palīdz laikus konstatēt galvenos kardiovaskulārā riska faktorus. Saņemot pārbaužu rezultātus, medmāsa sniegs to skaidrojumu un informēs par iespējām uzlabot savu veselību, mainot paradumus.

Latvijas Sarkanā Krusta Veselības istabu, kurās būs iespējams veikt bezmaksas mērījumus, adreses Rīgā ir: Šarlotes iela 1B, Gaiziņa iela 7, Aglonas iela 35/3, Aptiekas iela 8 un Slokas iela 161.

***

UZZIŅAI

Kardiologi atgādina sirds veselības skaitļus, kas jāzina ikvienam:

Asinsspiediens ir 120/80 mmHg

Par paaugstinātu tiek uzskatīts asinsspiediens virs 140/90 mmHg

Pulss miera stāvoklī līdz 70 sitieniem minūtē

Holesterīns ir zem 5,0 mmol/l

triglicerīdu līmenis (tautas valodā - parastie tauki) ir zem 1,7 mmol/l, bet ZBLH (zema blīvuma holesterīns) līmenis ir zem 3 mmol/l

Cilvēkam pēc miokarda infarkta kopējam holesterīna līmenim ir jābūt zem

4,5 mmol/l un ZBLH zem 1,8 mmol/l

Cilvēkam ar sirds un asinsvadu slimībām ZBLH līmenim ir jābūt zem 1,8 mmol/l

Ķermeņa masas indekss ir 18,5-24,9

Cukura līmenis asinīs (tukšā dūšā) ir 3,3 - 6 mmol/l

Avots: ParSirdi.lv