Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Mediķu arodbiedrības plānoto protesta akciju atbalsta arī Māsu asociācija

Attēlam ir ilustratīva nozīme © f64

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) plānoto protesta akciju 29.septembrī atbalsta arī Latvijas Māsu asociācija (LMA), aģentūru LETA informēja arodbiedrībā.

Šodien mediķu arodbiedrība tikās ar LMA, lai koordinētu darbību gaidāmās protesta akcijas laikā. Abas puses bija vienisprātis, ka viens no lielākajiem trūkumiem 2017.gada veselības nozares budžeta projektā ir valdības atteikšanās paaugstināt darba samaksu nozares darbiniekiem.

LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris un LMA prezidente Dita Raiska bija vienisprātis par to, ka labāku veselības aprūpes pieejamību nebūs iespējams nodrošināt, ignorējot darbinieku tiesības uz taisnīgu atalgojumu.

Tikšanās laikā tika nostiprināta abpusēja apņemšanās ar kopīgas rīcības palīdzību panākt stabilu un būtisku veselības aprūpes valsts finansējuma pieaugumu, lai atbilstoši labai starptautiskai praksei vienlaicīgi un kompleksi risinātu gan pacientiem, gan nozares darbiniekiem aktuālās problēmas.

LETA jau ziņoja, ka LVSADA padome ceturtdien rīkos protesta akciju pie Saeimas. Mediķi ir gatavi protestēt, jo pagaidām nav panākts finansējuma pieaugums veselības aprūpei līdz 3,25% no iekšzemes kopprodukta (IKP) nākamajam gadam. Kā norādījis mediķu arodbiedrības vadītājs Valdis Keris, šobrīd nozarei 2017.gada budžeta projektā kopā ar visiem celtniecības darbiem tiek plānoti 834,5 miljoni eiro, kas nozīmē, ka līdz 3,25% no IKP pietrūkst vēl 23,5 miljonu eiro. Tāpat nav paredzēts, ka 2020.gadā veselībai jāatvēl 4% no IKP, kā arī nākamgad nav paredzēts pieaugums mediķu algām.