Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Pašvaldībām lūdz īstenot vienlīdzīgu attieksmi pret pašvaldību un privātajiem bērnudārziem

Attēlam ir ilustratīva nozīme © f64/ Edmunds Brencis

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) norāda, ka pašvaldībām būtu jāīsteno vienlīdzīga pieeja attiecībā uz bērniem, kuri apmeklē gan pašvaldības, gan privātos bērnudārzus.

Ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Eglīts aicinājis pašvaldības veikt pārrēķinu par viena bērna patiesajām izmaksām pašvaldības bērnudārzā, tādējādi īstenojot vienlīdzīgu pieeju attiecībā uz visiem bērniem, kuri apmeklē gan pašvaldības, gan privātos bērnudārzus, aģentūru LETA informēja VARAM.

"Pašvaldībām ir jāmaksā vienāds naudas apmērs gan par bērnu, kurš apmeklē pašvaldības bērnudārzu, gan par bērnu, kuram netiek nodrošināta vieta pašvaldības bērnudārzā. Veicot pārrēķinu atbilstoši šībrīža situācijai, pašvaldības darbos apliecinās, ka visi bērni ir vienlīdzīgi neatkarīgi no tā, vai viņiem ir vieta pašvaldības bērnudārzā vai arī viņi apmeklē privāto bērnudārzu," pauž Eglīts.

Valdība pagājušā gada beigās apstiprināja metodiku, kādā pašvaldība atbilstoši tās noteiktajām vidējām izmaksām sedz viena bērna pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātai izglītības iestādei. Balstoties uz šo metodiku, pašvaldības aprēķina un sedz vecākiem izmaksas par privātā bērnudārza apmeklēšanu, ja viņu bērniem nav vietas pašvaldības bērnudārzā.

Patlaban ministrija arī turpina darbu pie metodikas pilnveidošanas, kas noteiks, ka pašvaldībai būs jāveic atsevišķs aprēķins par bērniem no pusotra līdz četru gadu vecumam, kā arī par bērniem, kuri apgūst obligāto sagatavošanos pamatizglītības ieguvei. Šīs izmaiņas saistītas ar pašvaldību bērnudārzu viena bērna izmaksu atšķirībām bērniem vecumā no 1,5 līdz četriem gadiem, salīdzinot tās ar bērniem, kam tiek īstenota obligātā sagatavošana pamatizglītības ieguvei.

Saskaņā ar ministrijas apkopoto informāciju pašvaldību atbalsta apmērs svārstās no 126,27 līdz 249,42 eiro par vienu bērnu mēnesī.