Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Premjers nosaka laiku, kurā jāatrsisina jautājumu ar Ķuža amata pilnvarām

© Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) uzdevis iekšlietu ministram Rihardam Kozlovskim (V) līdz 12.oktobrim atrisināt jautājumu ar Valsts policijas (VP) priekšnieka Inta Ķuža amata pilnvarām.

Kučinskis aģentūrai LETA pastāstīja, ka uzdevis ministram līdz 12.oktobrim valdībā iesniegt piedāvājumu par pilnvaru pagarinājumu. No ministra premjers saņēmis apliecinājumu, ka kavēšanās šajā jautājumā nenotikšot.

Viņš gan nav vēl paspējis iepazīties ar ideju par likumdošanas izmaiņām, kas dos tiesības izdienas pensijas vecumu sasniegušos iekšlietu dienestu priekšniekus amatā apstiprināt uz mazāku termiņu.

Jau ziņots, ka Ģenerālprokuratūra līdz 21.oktobrim rosinājusi Ministru kabinetam novērst trūkumus attiecībā uz šovasar pieņemto rīkojumu, ar kuru Ķuzim VP priekšnieka amata termiņš pagarināts uz diviem gadiem.

Ģenerālprokuratūra secinājusi, ka likums neparedz izņēmumus, kas dotu iespēju VP priekšnieka amata termiņu pagarināt uz īsāku laiku nekā pieci gadi. Šādos apstākļos valdības rīkojums daļā par VP priekšnieka amata termiņa pagarinājumu neatbilst likuma prasībām.

Savukārt Iekšlietu ministrija (IeM) jau paziņojusi, ka plāno sagatavot valdības rīkojuma grozījumus par VP priekšnieka amata pilnvaru termiņa pagarināšanu uz pieciem gadiem. Paralēli IeM plāno iesniegt grozījumus likumā, kas dos tiesības izdienas pensijas vecumu sasniegušos iekšlietu dienestu priekšniekus amatā apstiprināt uz mazāku termiņu.

Ķuzis VP priekšnieka amatā tika apstiprināts 2011.gada augustā. Līdz tam viņš no 2009.gada bija policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks.