Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Pārdala miljonus, lai segtu iedzīvotāju rēķinus par veselības aprūpi ārvalstīs

© Scanpix

Valdība šodien atbalstīja līdzekļu pārdali Veselības ministrijas (VM) budžetā 6,29 miljonu eiro apmērā, lai segtu Latvijas iedzīvotāju rēķinus par veselības aprūpi ārvalstīs, kā arī lai daļēji segtu līdzekļu deficītu kompensējamo medikamentu un medicīnisko ierīču apmaksai.

VM tiek pārdalīti 2,09 miljoni eiro no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, lai nodrošinātu daļēju apmaksu par Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu, Eiropas Ekonomikas zonas un Šveices Konfederācijas kompetento institūciju iesniegtajiem rēķiniem par Latvijas iedzīvotājiem ES sociālā nodrošinājuma sistēmas ietvaros sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem.

VM skaidro, ka šobrīd ir izveidojusies situācija, ka, pieaugot personu aktivitātei veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanā ES sociālā nodrošinājuma sistēmu ietvaros, pieaug no citām dalībvalstīm saņemto rēķinu skaits par Latvijas iedzīvotājiem sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem. Iesniegto rēķinu skaits 10 gadu laikā ir pieaudzis gandrīz 18 reizes, proti, no 611 rēķiniem 2006.gadā līdz 10 758 rēķiniem 2015.gadā.

Savukārt no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas budžeta apakšprogrammas "Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta projekti" 4,19 miljoni eiro tiek pārdalīti uz VM budžeta apakšprogrammu "Kompensējamo medikamentu un materiālu apmaksāšana", lai daļēji segtu līdzekļu deficītu kompensējamo medikamentu un medicīnisko ierīču apmaksai.

VM norāda, ka, ņemot vērā gada izpildes prognozi pēc astoņu mēnešu darba rezultātiem un papildu prasītos līdzekļus kompensējamo medikamentu izdevumu segšanai, kompensējamiem medikamentiem šogad būtu nepieciešami papildu līdzekļi 14,5 miljonu eiro apmērā. Līdz ar to, lai samazinātu finanšu deficītu izdevumu segšanai zāļu kompensācijas sistēmas ietvaros un mazinātu budžeta slogu, VM lūdza piešķirt 4,19 miljonus eiro ambulatorai ārstniecībai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas nodrošināšanai.