Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Ērglis: Veselības aprūpes finansēšanā ir svarīga solidaritāte

© F64

Veselības aprūpes finansēšanā ir svarīga solidaritāte, šorīt intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja Latvijas Kardiologu biedrības prezidents Andrejs Ērglis.

Viņš sacīja, ka, piemēram, policija mūsu valstī nav tikai tiem, kuri maksā nodokļus, un tāpat vajadzētu būt arī ar veselības aprūpi.

Vaicāts, kur ņemt finansējums veselības aprūpei, Ērglis atzina, ka, viņaprāt, vispirms ir "jāatrod īstais nodoklis", jāpadomā par šī nodokļa izmaiņām un pēc tam, visticamāk, caur šo nodokli arī jāfinansē veselības aprūpe. Svarīgākais esot saprast, ka "tas nav vienreizējs pasākums".

Kardiologu biedrības prezidents gan atzina, ka viņam par to runāt noteikti ir vieglāk nekā politiķiem izdarīt. Tomēr Ērglis pauda pārliecību, ka reformas veselības aprūpē būs, jo šobrīd tās pieprasa sabiedrība. Pēc viņa teiktā, šīs izmaiņas, visticamāk, būs no 2018.gada.

Kā ziņots, nozares eksperti un politiķi patlaban mēģina atrast veidu, kā reformēt veselības aprūpes finansēšanas modeli. Šodien valdībā izskatāmajā Veselības ministrijas sagatavotajā konceptuālajā ziņojumā aplūkoti trīs iespējamie modeļi. Kopumā gan diskusija par finansēšanas avotiem un reformu plānu veselības aprūpē varētu turpināties līdz nākamā gada aprīlim.