Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Valkas mērs prognozē vēl lielākus alkohola pircēju uzplūdus no Igaunijas

© F64

Nākamgad Latvijas pierobežas veikalos alkoholisko dzērienu pircēju skaits no Igaunijas turpinās palielināties, jo ar 2017.gada 1.janvāri kaimiņvalstī plānots celt akcīzes nodokli alkoholam, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja Valkas novada mērs, Reģionālo attīstības centru apvienības priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis (Vidzemes partija).

Viņš pastāstīja, ka līdz ar alkoholisko dzērienu pircēju skaitu no Igaunijas Valkā patlaban pieaug arī sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu klāsts, par kuru varētu būt interese iebraucējiem no kaimiņvalsts.

Krauklis uzsvēra, ka novada uzņēmējiem tagad visiem spēkiem jācenšas atrast veids, kā noturēt Igaunijas pircējus Latvijā pēc iespējas ilgāk, liekot tiem pirkt pakalpojumus šajā robežas pusē. Valkas novada mērs atzina, ka šis uzdevums nav vienkāršs, taču uzņēmēji pagaidām diezgan sekmīgi tiek ar to galā - pie robežas tiek celtas jaunas tirdzniecības vietas un labiekārtota infrastruktūra.

Krauklis atzina, ka viņam ir grūti minēt, uz kādiem tieši vēl pakalpojumiem pierobežas uzņēmējiem vajadzētu koncentrēties, lai iespējami ilgāk noturētu Latvijā igauņu alkohola pircējus, taču viņš netieši pieļāva, ka tie varētu būt dažādi ar atpūtu un izklaidi saistīti piedāvājumi.

Kā ziņots, pēdējā laikā daudz igauņu un arī somu brauc iepirkt alkoholiskos dzērienus uz veikaliem Latvijas pierobežā, jo atšķirīgo akcīzes nodokļu dēļ Latvijā alkohols ir lētāks.

Vasaras vidū Igaunijas Alkohola ražotāju un alkohola importētāju asociācija pauda bažas, ka, piemēram, jūnijā 18% no Igaunijā patērētā stiprā alkohola tika iegādāti Latvijas veikalos, kas nozīmē, ka Igaunijas valsts budžets zaudē būtisku daudzumu no akcīzes un pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumiem.