Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Jaunie zinātnieki: Latvijai ir pēdējā iespēja pāriet uz zināšanu ekonomiku

© Scanpix

Latvijai patlaban ir pēdējā iespēja pāriet uz zināšanu ekonomiku, uzskata Latvijas Jauno zinātnieku apvienība (LJZA).

LJZA vērš uzmanību, ka, īstenojot šogad pieņemto Bratislavas Jauno zinātnieku deklarāciju, patlaban Latvijai ir dota pēdējā iespēja pārveidot tautsaimniecību un pāriet uz zināšanu ekonomiku, vienlaikus uzsverot, ka Latvijas jaunajiem zinātniekiem ir pieredze, kā veikt Latvijai eksistenciāli svarīgus pētījumus un kā var mainīt situāciju valstī.

"Latvijas zinātne pašlaik atrodas unikālā situācijā," norāda LJZA valdes priekšsēdētāja Ieva Krūmiņa. "Mēs saņemam, iespējams, pēdējo ārējo finansējumu, kas ļauj mums pacelt tautsaimniecību kvalitatīvi augstākā līmenī - ir pieejami līdzekļi cilvēkresursu projektiem, kā arī tiek veikti ievērojami ieguldījumi infrastruktūrā gan izcilākajās zinātniskajās, gan augstākās izglītības iestādēs. Šī iespēja mums ir jāizmanto gudri."

Šogad jūlijā Eiropas Savienības (ES) Konkurētspējas un zinātnes ministru sanāksmē tika pieņemta Bratislavas Jauno zinātnieku deklarācija.

LJZA pievērš uzmanību faktam, ka tieši jaunie zinātnieki, kuru lielākā daļa ir ieguvusi starptautisku pieredzi, darbojas pasaules mēroga zinātniskajos tīklos un zina, kā veikt Latvijai eksistenciāli svarīgus pētījumus, var mainīt situāciju valstī. Jāņem vērā aktuālās tendences Eiropā, kas parāda, ka ar finansējumu vien ir par maz, nepieciešamas arī strukturālas reformas zinātnes vidē. Latvijai ir veiksmīgi jāiekļaujas Eiropas zinātnes telpā, un Bratislavas deklarācija ir iespēja aktualizēt šos jautājumus.

2016.gada otrajā pusgadā Eiropas Savienības padomes prezidējošā valsts ir Slovākija, un viena no tās noteiktajām prioritātēm ir atbalsts jaunajiem zinātniekiem. Bratislavas Jauno zinātnieku deklarācijā ir formulēti būtiskākie izaicinājumi un problēmas, ar kurām saskaras jaunie zinātnieki visā Eiropā, to iemesli un iespējamie risinājumi.