Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Policija izplata ļoti svarīgu brīdinājumu

© F64

Pagājušās nedēļas izskaņā ceļu satiksmes negadījumos gāja bojā divi gājēji,kuri, pārvietojoties pa ceļa braucamo daļu, nebija pamanāmi automašīnas vadītājiem.Valsts policija aicina ceļu satiksmes dalībniekus rūpēties par savu un līdzcilvēku drošību, īpaši tuvojoties rudens tumšajam laikam. Lai aktualizētu gaismu atstarojošo elementu nepieciešamību apģērbā, esam izveidojuši video klipu “Esi redzams uz ceļa”.

Sestdien, 24.septembra pievakarē, ap pulksten 20.00 Daugavpils novadā,uz autoceļa A14 septītā kilometra, automašīnas “ŠkodaFabia” vadītājs uzbrauca 1956.gadā dzimušam vīrietim, kurš, vēlēdamies apstādināt pretī braucošo mašīnu, atradās uz ceļa braucamās daļas. Vīrietis negadījuma vietā gāja bojā.

Savukārt vakarap pulksten 21.30 Ainažos “Mercedes-Benz” markas smagā automašīna notrieca kādu apmēram 50 gadus vecu velosipēdistu. Vīrietis, stumdams savu velosipēdu, šķērsoja ceļa braucamo daļu tam neparedzētā vietā. Velosipēdists no gūtajām traumām notikuma vietā mira. Jāatzīmē, ka abiem bojā gājušajiem pie apģērba nebija gaismu atstarojošo elementu, līdz ar to autovadītājiemviņi nebija pamanāmi.

Šīs tendences iezīmējas arī Valsts policijas veiktajāpētījumā par ceļu satiksmes negadījuma riska faktoriem. Kā liecina iegūtie dati -65% avāriju, kurās cieš gājēji, notiek tieši diennakts tumšajā laikā. Turklāt biežākais iemesls ceļu satiksmes negadījumiem 25% gadījumu ir ceļa šķērsošana neatļautā vietā, bet 24% gadījumu - gājēja atrašanās uz brauktuves tam neparedzētā vietā.

Tāpēc Valsts policija aicina gājējus un riteņbraucējus parūpēties par savu redzamību diennakts tumšajā laikā,lietojot gaismu atstarojošus elementus apģērbā vai nēsājot gaismu atstarojošās vestes kā ārpus apdzīvotām vietām, tā arī apdzīvotās vietās - posmos, kuri nav pietiekami vai vienmērīgi apgaismoti.

Valsts policija aicina arī transportlīdzekļu vadītājus būt uzmanīgiem un vērīgiem. Līdz ar rudens iestāšanos, aicinām šoferus izvēlieties laikapstākļiem un diennakts tumšajam laikam atbilstošu braukšanas manieri. Jāņem vērā, ka uz ceļa kritušas koku lapas uz mitra ceļa seguma palielina transportlīdzekļa saslīdēšanas risku.

Lai vērstu sabiedrības uzmanību mazāk aizsargāto satiksmes dalībnieku drošībai uz ceļa diennakts tumšajā laikā un aicinātu parūpēties par savu drošību, izvēloties apģērbus ar jau iestrādātiem gaismu atstarojušiem elementiem vai gaismu atstarojušas vestes, prezentējam nākamo video klipu “Esi redzams uz ceļa”. Tas ir jau ceturtais no Valsts policijas veidoto videoklipu sērijas, kas veltīti ceļu satiksmes drošības uzlabošanai. Klipos aplūkoti nozīmīgi problēmjautājumi ceļu satiksmē, kuri ar analoģijas palīdzību ataino noteikumu pārkāpumus, kas nereti ir ar traģiskām sekām.