Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Zakulis nekomentē, vai pieteicies konkursā uz KNAB priekšnieka amatu

© F64

Bijušais Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītājs Kristaps Zakulis nekomentē, vai pieteicies konkursā uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka amatu.

Lūgts apstiprināt, vai ir pieteicies konkursā uz KNAB priekšnieka amatu, Zakulis aģentūrai LETA nesniedza ne noliedzošas, ne apstiprinošas atbildes, vien norādīja, ka atpūšoties ar ģimeni un "šobrīd no komentāriem atturēšoties". Tālāka saruna izpalika, jo Zakulis klausuli nolika.

Zakulis nav vienīgais, kurš nesniedz komentārus saistībā ar KNAB konkursu. LETA jau vēstīja, ka, iespējams, konkursā pieteicies Iekšējās drošības biroja (IDB) Stratēģiskās plānošanas nodaļas priekšnieks, bijušais Drošības policijas izmeklētājs Iļja Boronovskis, taču viņš vairākkārt ar IDB preses pārstāves starpniecību nekādu atbildi tā arī aģentūrai LETA nav sniedzis.

Zakulis FKTK priekšsēdētāja amatā nostrādāja četrus gadus - no 2012.gada 12.janvāra līdz 2016.gada 28.janvārim. Zakulis atkāpās no amata, paskaidrojot, ka FKTK priekšsēdētāja amats ir uzticības amats un atkāpšanās mazinās aizdomu, baumu un šaubu ēnu pār FKTK. Pirms Zakuļa atkāpšanās viņa vadītā iestāde tika kritizēta par nepietiekamu darbu noziedzīgi iegūtu līdzekļu atmazgāšanas novēršanā.

Pirms kļūšanas par FKTK priekšsēdētāju Zakulis no 2009. līdz 2012.gadam strādāja telekomunikāciju uzņēmumā SIA "Lattelecom" par Uzņēmuma drošības nodaļas vadītāju, no 2000.gada līdz 2008.gadam viņš bija Drošības nodaļas vadītājs AS "Swedbank", bet no 1995.gada līdz 2000.gadam strādāja Satversmes aizsardzības birojā.

KNAB priekšnieka amata konkursā ir saņemti desmit pieteikumi. Visi pieteikumi tiks nosūtīti Satversmes aizsardzības birojam, kas sniegs atbildi, vai visiem pretendentiem ir izsniedzama augstākā pielaide valsts noslēpumam.

Nākamā konkursa komisijas sēde notiks oktobra beigās, kad tiks lemts, kurus pretendentus virzīt konkursa otrajai kārtai, kā arī tiks publiskoti pretendentu vārdi.

Konkursa komisija uz otrās kārtas pirmo sēdi sanāks divas dienas - 3.novembrī un 4.novembrī. Otrā sēde norisināsies 9.novembrī, bet trešā sēde - 10.novembrī. Pēc tam piecu darba dienu laikā komisijas vadītājam pēc komisijas lēmuma pieņemšanas rakstiski jāinformē pretendenti un Ministru prezidents par pieņemto lēmumu.

Šobrīd zināmi četri pretendenti, kuri aģentūrai LETA apstiprinājuši, ka pieteikušies uz KNAB priekšnieka amatu, - pašreizējais KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks, bijušais Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieks Haralds Laidiņš, eksministrs Māris Gulbis un Latvijas Juristu apvienības vadītājs Rihards Bunka.

Streļčenoka pilnvaras šajā amatā beigsies 17.novembrī.