Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Rasnačs: Par jaunu izmeklēšanas iestādi jāizšķiras politiskā līmenī

© f64

Lēmums par jaunas izmeklēšanas iestādes veidošanu un jaunu operatīvās darbības subjektu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora pakļautībā nav kriminālprocesuāls, bet tiesību politikas jautājums un ir pieņemams politiskā līmenī, uzskata tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK).

Šādu pozīciju viņš pauž saistībā ar Tieslietu ministrijas darba grupā izskatīto Finanšu ministrijas sagatavoto grozījumu projektu Kriminālprocesa likumā, ko Saeima gan noraidīja 22.septembra sēdē.

Kā norāda Rasnačs, darba grupas sēdē tika secināts, ka pašlaik spēkā esošais likums nodrošina noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanu. Finanšu policija nodrošina noziedzīgu nodarījumu valsts ieņēmumu jomā un VID amatpersonu un darbinieku rīcības izmeklēšanu, savukārt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja pilnvarotas amatpersonas izmeklē noziedzīgus nodarījumus valsts dienestā, ja tie saistīti ar korupciju.

Savukārt strīdus jautājumus par noziedzīgu nodarījumu piekritību konkrētajai izmeklēšanas iestādei izlemj Ģenerālprokuratūra, norādīts tieslietu ministra vēstulē Saeimas Juridiskās komisijas vadītājam Gaidim Bērziņam (VL-TB/LNNK). Rasnačs pauž atbalstu aktuālu problēmu risināšanai, kas ir saistītas ar VID negodprātīgu darbinieku rīcību.

Kā ziņots, Saeimas vairākums 22.septembrī noraidīja VID un Kriminālprocesa likuma grozījumus. Šie likumprojekti paredzēja Finanšu policijas un Muitas policijas apvienošanu, to, ka VID Finanšu policijas pārvaldes Iekšējās drošības daļa tiks pakļauta VID ģenerāldirektoram, kuram tādēļ turpmāk būs jānēsā formas tērps.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) sola nepadoties un domāt, kā panākt VID Finanšu policijas un Muitas policijas apvienošanu.

"Vienotība" balsoja pret iecerētajām izmaiņām, jo iebilda VID Iekšējās drošības biroja pakļautībai iestādes ģenerāldirektoram. Politiskā spēka frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa sola atbalstu reformām, kad būs iesniegts profesionāli sagatavots ekspertu atbalstīts likumprojekts.

Koalīcijas partneri apliecina, ka konceptuāli atbalsta Finanšu policijas un Muitas policijas apvienošanu.