Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Aicina atbalstīt mediķu arodbiedrības plānoto protesta akciju

© F64

Latvijas Ģimenes ārstu asociācija aicina savus biedrus atbalstīt Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) plānoto protesta akciju 29.septembrī.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja asociācijas vadītāja Sarmīte Veide, organizācijas valdē šis jautājums ir pārrunāts un valde atbalsta mediķu arodbiedrības ieceri rīkot protesta akcijas. Tāpat asociācija saviem biedriem izsūtījusi aicinājumus protestus atbalstīt un apmeklēt. Veide gan piebilda, ka tā ir brīvprātīga izvēle.

Veide norādīja, ka mediķu organizācijas iepriekš jau tik daudz ir runājušas ar politiķiem par nepieciešamību palielināt finansējumu veselības aprūpei, ka citādā veidā, kā vien protestēt, savu attieksmi nav iespējams paust.

LETA jau ziņoja, ka LVSADA padome otrdien nolēma atbalstīt protesta akciju rīkošanu pie Saeimas 29.septembrī.

Mediķi ir gatavi protestēt, jo pagaidām nav panākts finansējuma pieaugums veselības aprūpei līdz 3,25% no iekšzemes kopprodukta (IKP) nākamajam gadam. Kā norādīja mediķu arodbiedrības vadītājs Valdis Keris, šobrīd nozarei 2017.gada budžeta projektā kopā ar visiem celtniecības darbiem tiek plānoti 834,5 miljoni eiro, kas nozīmē, ka līdz 3,25% no IKP pietrūkst vēl 23,5 miljonu eiro. Tāpat nav paredzēts, ka 2020.gadā veselībai jāatvēl 4% no IKP, kā arī nākamgad nav paredzēts pieaugums mediķu algām.

Mediķu arodbiedrība arī nav saņēmusi Saeimas atbildi uz 1.maija protesta akcijām, kā arī atbilde par ieteikumiem situācijas uzlabošanai joprojām tiek gaidīta no Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas, kā arī Budžeta komisijas. "Saeima ignorē," secina Keris.

Savukārt vēlāk, iespējams, 12.oktobrī vai 13.oktobrī, kad no Finanšu ministrijas (FM) nākamā gada valsts budžeta portfelis tiks nests uz Saeimu, pie parlamenta ēkas tiks izklāts "Nāves paklājs". Iespējams, ceļā no FM līdz Saeimai tiks izvietotas arī slimnieku gultas.

Veselības ministre Anda Čakša jau iepriekš uzsvērusi, ka, nesaņemot nozarei nepieciešamo finansējumu - 70 miljonus eiro -, arī nākamgad pacientiem būs jārēķinās ar garām rindām uz izmeklējumiem pie speciālistiem.