Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Pētījums: Neiecietība pret imigrantiem izteikta jauniešu vidū

© Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

Lai risinātu ar imigrāciju saistītus jautājumus, Latvijā pirmo reizi notiks starptautiska konference, kurā diskutēs par imigrantu integrācijas procesiem, problēmām un aizspriedumiem sabiedrībā “PASSWORLD 2016 LATVIJA”. Viena no konferences lektorēm,pedagoģijas doktore prof. Liesma Ose atklāj, ka Latvija ir starp tām Eiropas Savienības dalībvalstīm, kurās ir vislielākais neiecietības līmenis pret vizuāli atšķirīgiem imigrantiem. “Turklāt šāda neiecietība visbiežāk novērojama tieši jauniešu vidū.”

Tu jau tāds pats cilvēks vien esi!

Vēl nesen Apvienoto nāciju bēgļu pārstāvniecība Stokholmā, Latvijā, Lietuvā un Igaunijā veidoja kampaņu ar lozungu “Es arī bēgtu”. Kampaņaspētījuma dati ir negaidīti - latviski runājoši cilvēki jeb etniskie latvieši 50 līdz 60 gadu vecumā gana iecietīgi pret imigrantiem, turpretī gados jaunāki cilvēki pauduši pretēju viedokli - viņi nevēlas saprast un dzīvot līdzās cittautiešiem. “Tāpēc kampaņā iesaistījās daudz gados jaunu cilvēku, kurisolidarizējās ar bēgļu likteni, lai parādītu saviem vienaudžiem - hei!, tu jau tāds pats cilvēks vien esi! Tas otrs ir atšķirīgs tikai vizuāli, taču cietis krietni vairāk nekā tu!” norāda profesore un piebilst, ka viena no hipotēzēm, kas izskaidro vecāka gadagājuma cilvēku labvēlīgāku attieksmi pret iebraucējiem ir tāda, ka viņu sapratni par imigrantiem veicinājuši mediji. Īpaši sabiedriskais radio, kurā klausāmi žurnālistu veidoti sižeti par imigrantu likteņiem. Liesma Ose teic: “Žurnālistu attieksme ir ārkārtīgi iecietīga, viņi, veidojot raidījumus, ir solidāri ar bēgļiem, un caur šo pozitīvo žurnālistu attieksmi mainās arī klausītāju - sabiedrības uztvere par šiem jautājumiem.”

Profesore uzteic arī skolotājus, un īpaši tajās skolās, kurās jau mācās bērni no ģimenēm, kuras mitinās patvēruma centrā Muceniekos: “Šie pedagogi paši mācās, kā šos bērnus labāk integrēt klasēs. Pieredze ir dažāda, protams, bet vairums pedagogu ir ļoti pieņemoši un toleranti. Īpaši gribu uzteiktOzolnieku vidusskolu un tās direktori. Es pat ieteiktu citu mācību iestāžu pedagogiem aizbraukt uz Ozolniekiem pieredzes apmaiņā un uzzināt klātienē, kā skolas vidē tiek integrēti cittautiešu bērni.”

Turpinājumu lasi nākamajā lapā