Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

BĒGĻU KRĪZE: Rubenis uzskata, ka Latvija nav gatava pašreizējai situācijai

© F64

Situācija ar bēgļiem ir jauns izaicinājums, uz kuru nevar atbildēt ar vakardienas klišejām, šādu viedokli intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" pauda teologs, kontemplācijas/meditācijas skolotājs Juris Rubenis.

Viņaprāt, ir radoši jāmeklē jauni moduļi, jauni risinājumi, un, ļoti iespējams, ka ne visiem tas ir pa spēkam.

Viņaprāt, Eiropā pašlaik nav redzami politiskie līderis ar superradošu pieeju, kas varētu veidot pilnīgi jaunus konceptus.

Vaicāts, par ko liecina Latvijā notiekošās diskusijas par bēgļu jautājumu, viņš vērtēja, ka tas nav vienkāršs jautājums, un tas ir redzams arī tādās ļoti attīstītās un atvērtās sabiedrībās kā Zviedrija un Vācija. "Viņi arī netiek ar šo jautājumu galā," piebilda teologs.

Viņaprāt, ir godīgi jāatzīst, ka mēs neesam gatavi pašreizējai situācijai, bet arī tā var darboties, mācoties procesa gaitā.

Pēc viņa domām, ir nepieciešams ļoti atklāts, iekļaujošs dialogs, kur neuzdodam vēlamo par esošo un neaizmālējam acis nevienā virzienā, nemānām sevi nedz uz labo, nedz uz slikto pusi un raugāmies reālistiski. Viņaprāt, tieši reālistiskuma ir trūcis un bieži vien diskusijā no paša sākuma bija jau ideoloģiska nostādne - vieni "par", citi "pret".

"Un tad tā ir mūsu ideoloģiskā līnija, un mēs skatāmies, kā mēs piedzenam argumentus vienam vai otram viedoklim par labu. Tad tā saruna nenotiek. Tā labā saruna notiek tad, kad mēs sakām - situācija ir sarežģīta, neviennozīmīga (..) Skatāmies uz visiem riskiem, skatāmies uz visām iespējam, skatāmies, ko mēs varam, cik mēs esam stipri, novērtējam savas spējas un arī redzam savu egoismu. Redzam, kur mēs kaut ko varam, redzam, kur mēs negribam. Es domāju, ka šāda veida padziļināta diskusija principā gandrīz nenotika," secināja Rubenis.