Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas un Ukrainas tiesībsargājošās iestādes sadarbosies ciešāk

© Dmitrijs Suļžics/ f64 photo agency

Latvijas un Ukrainas valstu tiesībsargājošajām iestādēm ir ciešāk jāsadarbojas, risinot jautājumu par Latvijas budžetā ieskaitītajiem 50 miljoniem eiro, kas atzīti par noziedzīgi iegūtiem līdzekļiem no Ukrainas, par to divpusējās tikšanās laikā Ņujorkā vienojušies abu valstu prezidenti, ziņo aģentūra LETA.

Kā aģentūru LETA informēja Latvijas Valsts prezidenta kancelejas Preses dienestā, tikšanās laikā ar Latvijas pirmo personu Raimondu Vējoni Ukrainas prezidents Petro Porošenko atzinis, ka Ukrainas puse līdz šim nav sniegusi pietiekami daudz informācijas, kas nepieciešama Latvijai šīs lietas izmeklēšanā.

Tikmēr Vējonis atzinīgi novērtēja Ukrainas valdības apņemšanos īstenot valsts pārvaldes un tautsaimniecības reformas, kā arī mazināt korupciju, izprotot, ka tas notiek sarežģītos ekonomiskos un drošības apstākļos. Vienlaikus Valsts prezidents aicināja Ukrainu mazināt šķēršļus Latvijas uzņēmēju investīcijām Ukrainā.

Vējonis atgādināja, ka Latvija konsekventi atbalsta Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti, kā arī uzskata par nepieļaujamu anektētās Krimas de facto atzīšanu. Latvija saglabā savu prasību Krievijas pusei izpildīt Minskas vienošanās saistības. "Stabila drošības situācija ir nepieciešamais priekšnoteikums, lai nonāktu pie politiskās vienošanās," sacīja Latvijas Valsts prezidents.

Vējonis arī norādīja, ka Latvija turpina atbalstīt ciešāku Ukrainas integrāciju Eiropas Savienībā un atzinīgi vērtē pozitīvo diskusiju Eiropas Parlamentā šī mēneša sākumā par vīzu režīma liberalizāciju ar Ukrainu. "Demokrātiski un ekonomiski stipra Ukraina ir Latvijas un Eiropas labākajās interesēs," sarunā ar Porošenko uzsvēra Latvijas Valsts prezidents.

Tikšanās laikā Vējonis arī uzaicināja Porošenko 2017.gadā apmeklēt Rīgu, lai tādējādi vēl vairāk stiprinātu abu valstu sadarbību.

Tikšanās notika, valstu vadītājiem piedaloties ikgadējā Apvienoto Nāciju organizācijas Ģenerālās asamblejas sesijā Ņujorkā.