Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Atklāj nodokļu nemaksāšanas paņēmienus

© Ekrānšāviņš no avīzes

Valsts ieņēmumu dienests (VID) pret nodokļu nemaksātājiem nespēj neko vairāk, kā uzrakstīt un publicēt internetā nodokļu nemaksāšanas hroniku ar savu parādnieku uzvārdiem.

VID aprēķināto nodokļu parādu kopsumma šā gada septembrī palikusi praktiski tāda pati kā augustā, proti, 1,42 miljardu eiro līmenī. Šo parādu struktūrā no 142,7 līdz 136,8 miljoniem sarukusi to parādu summa, ko VID uzskata par vismaz teorētiski piedzenamiem. Par lauvas tiesu no 1,42 miljardiem 888,3 miljonu apmērā nākas atkārtot to pašu, ko Neatkarīgā jau rakstīja

29. augustā, ka parādu atzīšana par nepiedzenamiem netraucē VID turpināt darbības imitāciju ar soda naudu rēķināšanu, kaut gan neviens netaisās valstij maksāt ne pamatparādus, ne jau uzrēķinātās soda naudas, ne visu turpmāko VĪD matemātisko darbību rezultātus.

Interesantāka ir parādu pārskata personalizētā jeb 100 lielāko parādnieku sadaļa. Šie nodokļu nemaksāšanas aktīvisti savu kopējo parādu spējuši kāpināt no 293,2 līdz 293,7 miljoniem eiro - tātad par pusmiljonu eiro, bet to noteikusi VID fiktīvā darbošanās. Parādnieka nr. 1 Tendem Neman parāds pārrēķināts no 43,2 miljoniem uz 43,7 miljoniem eiro, parādnieka M4U parāds - no 33,6 uz 34,0 miljoniem eiro. Īstenībā VID nav nekādu izredžu pat satikt ne Tendem Neman īpašnieku, par kādu uzrādīts Lietuvas pilsonis Nikolajs Siņagins, ne M4U īpašnieku Artjomu Voropajevu kaut kur Krievijā. Vēl jo mazākas cerības ir tikt klāt viņu naudai, pat ja viņiem tāda būtu (ja viņi vispār kaut kad ir eksistējuši, ja viņi vēl ir dzīvi un viņu personas dati nav ņemti no bezpajumtnieku patversmju iemītnieku sarakstiem).

Sava jēga ir palūkoties arī uz nodokļu nemaksātāju pirmā simta pēdējām vietām, kur atrodamās personas izceļas drīzāk ar rakstura stigrību pasūtīt nodokļu piedzinējus tālāk no sevis, nekā ar piederību grupējumiem (partiju sponsoriem, deputātu radiniekiem utt.), kam VID nedrīkst tuvoties. 29. augustā nācās izcelt bēdīgo faktu, ka «latvietis ir pēdējā vietā», jo parādnieks nr. 100 bija fiziska persona Māris Zariņš ar 848,43 tūkstošiem eiro plusā viņam jeb mīnusā valstij, bet par septembra parādnieku nr. 100 kļuvusi SIA Iskela ar 853,95 tūkstošiem eiro. Firmas.lv datu bāze par šīs firmas vienīgo īpašnieku un darbinieku nosauc Dmitriju Zarudniju, kurš atbrīvo latvieti no pēdējās vietas; turpat līdzās gan novietojies parādnieks nr. 99 - Renārs Āboliņš ar 6864,53 tūkstošiem eiro plusā viņam jeb mīnusā Latvijas valstij.

Firmas.lv apliecina, ka VID nav mierīgi sēdējis un raudzījies uz nodokļu nemaksāšanu Iskela izpildījumā, bet 2014. gada 16. septembrī firmas saimniecisko darbību apturējis un vēl pēc pāris gadus ilgām pārdomām šā gada 24. aprīlī pieņēmis atbildības pilnu lēmumu par firmas darbības izbeigšanas sākšanu, ko turpmāko gadu laikā noteikti izpildīs. D. Zarudnijs tajā pašā 2014. gadā pārpircis firmu VV9, kur tagad sekmīgi saimnieko, t.i., nekādus nodokļus nemaksā. Gan jau nepaies pat pieci gadi, līdz arī VID pamanīs šo pārsteidzošo faktu.