Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Krievija novēro Latvijas armiju

© F64

Burtiski pirms dažām dienām Krievijas virsnieki Latvijā veica bruņojuma kontroles inspekciju, bet pārbaudes ar to nebūt nav galā. Līdz parītdienai Krievija kopā ar Baltkrieviju īsteno novērošanas lidojumus virs Latvijas.

Lai gan attiecības starp NATO un Krieviju jau ilgstoši ir saspīlētas, šāda atklātība tiek uzskatīta par lietderīgu. Aizsardzības ministrija skaidro, ka lidojumi tiek veikti saskaņā ar Atvērto debesu līgumu, jau kopš 2002. gada. Programmā piedalās 34 dalībvalstis Eiroatlantiskajā un Eirāzijas telpā. «Līgums paredz iespēju veikt novērošanas un fotografēšanas lidojumus virs tā dalībvalstu teritorijām, lai iegūtu informāciju par to bruņotajiem spēkiem, militārajiem objektiem un aktivitātēm. Tas ir viens no veiksmīgākajiem starptautiskajiem bruņojuma kontroles instrumentiem, kas vērsts uz savstarpējās atvērtības un uzticēšanās veicināšanu.» Līguma darbības princips: mēs ielaižam savā teritorijā krievus vai jebkuru citu valsti, bet tā ielaiž pie sevis mūs.

Krievijas un Baltkrievijas lidojumos virs Latvijas piedalās arī Nacionālo bruņoto spēku pārstāvji. Izmantota tiek lidmašīna An30B. Pēc Latvijas inspicēšanas novērošanas lidojumi tiks turpināti Lietuvas gaisa telpā.

Atvērto debesu līgums ļoti detalizēti noteic, ko un kā novērotāji drīkst novērot. Kādas ierīces lietojamas - fotoaparāti, videokameras, infrasarkanās un radiolokācijas iekārtas. No saskaņotās lidojuma trajektorijas nedrīkst lūkoties tālāk par 50 kilometriem uz abām pusēm. Attēla izšķirtspēja minimālajā augstumā nedrīkst būt lielāka par 30 centimetriem. Tehniku, kas nav brīvi pieejama visām dalībvalstīm, izmantot nedrīkst.

Pagājušajā nedēļā Krievijas bruņojuma kontroles inspekcijas grupa - četri krievu virsnieki - četras dienas inspicēja sauszemi. Inspekcija norisinājās Rīgas, Ādažu un Lielvārdes rajonā. Atbilstoši Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas noteiktajām kvotām Latvijai ir jāuzņem viena novērtējuma vizīte (konkrētu vienību apmeklējums) un trīs bruņojuma kontroles inspekcijas gadā. Ko apmaiņā pret šo atklātību drīkst pētīt Latvija? Mūsu valstij piešķirtā kvota ir viena inspekcijas un divas novērtējuma vizītes gadā (militāro mācību apmeklējums). Divas reizes Krievijā jau esot būts kopā ar norvēģiem un lietuviešiem, viena vizīte vēl priekšā.

Latvija arī regulāri iesniedz EDSO militāro informāciju par savu bruņoto spēku kaujas spējām, budžetu, personālu, bruņojumu, aizsardzības plānošanu un militāro pasākumu gada kalendāru.

Analoģisku militāro informāciju Latvija saņem no pārējām EDSO dalībvalstīm, tostarp arī no Krievijas.