Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Notverti rūdīti narkotiku kontrabandisti, kuri vielas sūtīja pa pastu

© Andrejs Terentjevs, F64 Photo Agency

No 2015. gada decembra līdz 2016. gada jūlijam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas policijas pārvalde par narkotisko vielu kontrabandu izmatojot pasta sūtījumus ir ierosinājusi vairākus kriminālprocesus un aizturējusi trīs personas.

VID Muitas policijas pārvaldes lietvedībā atrodas vairāki kriminālprocesi, kuri tika uzsākti laika posmā no 2015.gada decembrim līdz 2016.gada jūlijam par narkotisko vielu pārvietošanu pāri Latvijas Republikas valsts robežai pasta sūtījumos, pēc Krimināllikuma 1901.panta pirmajā1 un otrajā2 daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmēm.

Kopumā šo lietu ietvaros VAS "Latvijas Pasts" vēstuļu šķirošanas daļā tika izņemti četri pasta sūtījumi no Kanādas un Nīderlandes. Pasta sūtījumos tika konstatētas LSD (10 gab. papīra markas), marihuāna (464,1003 g) un amfetamīns (1,2379 g).

2016.gada 29.jūlijā veicot speciālās izmeklēšanas darbības tika noskaidrots, ka divi 1996.gadā dzimuši Latvijas pilsoņi grupā pēc iepriekšējas vienošanās veic narkotisko vielu pārvietošanu pāri Latvijas Republikas valsts robežai pasta sūtījumos, narkotiskās vielas pasūtot caur internetu no dažādām Kanādas interneta vietnēm. Aizturēšanas un kratīšanas laikā pie personām tika atrastas un izņemtas vēl psihotropās un narkotiskās vielas. Pamatojoties uz izņemto narkotisko un psihotropo vielu daudzumu, visticamāk vielas bija iegādātas un glabātas realizācijas nolūkā.

Veicot tālākas darbības kriminālprocesu ietvaros tika konstatēts, ka minētās personas ir veikušas vēl vismaz divus analoģiskus noziedzīgus nodarījumus, par kuriem arī ir uzsākti divi kriminālprocesi pēc 190.1.panta otrās daļas.

Aizturētie, 1996.gadā dzimušie Latvijas pilsoņi, tika atzīti par aizdomās turētajiem un tiem ir piemēroti drošības līdzekļi, kas nav saistīti ar brīvības atņemšanu.

Izmeklēšanas gaitā tika noskaidrota vēl viena persona kura ir veikusi analoģiskas noziedzīgas darbības - internetā tika pasūtītas narkotiskās vielas, kuras ar pasta sūtījumiem nonāk Latvijas Republikā. 2016.gada 8.septembrī veicot kratīšanu šīs personas dzīvesvietā, tika konstatēta zaļganbrūnas krāsas augu valsts izcelsmes viela, kas visticamāk ir narkotiska viela. Izņemtajai vielai ir nozīmēta ekspertīze, un vielas sastāvs vēl nav zināms.

2016.gada 8.septembrī tika pieņemts lēmums par aizturētās personas atzīšanu par aizdomās turēto un pret viņu ir piemērots drošības līdzeklis, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu.

Vēršam sabiedrības, īpaši jauniešu uzmanību - narkotisko vielu iesūtīšana valstī izmantojot pasta sūtījumus ir noziegums, sods par kuru tiek piemērots pēc Krimināllikuma pantiem, tāpēc aicinām apzināties, ka šāds nevainīgs “joks” neviļus var sabojāt dzīvi. Tāpat lūdzam nepiekrist citu personu lūgumiem izņemt no pasta paciņas par kuru legālo saturu neesat pārliecināti, kā arī atteikties aizdomīgu paciņu izņemšanai pastā pret atlīdzību.

190.1.pants Preču un vielu, kuru aprite ir aizliegta vai speciāli reglamentēta, pārvietošana pāri Latvijas Republikas valsts robežai.

1 (1) Par narkotiskas vai psihotropas vielas, šo vielu izgatavošanai paredzēto izejmateriālu (prekursoru), jaunas psihoaktīvas vielas vai to saturoša izstrādājuma, kuru aprite ir aizliegta vai ierobežota, kā arī par radioaktīvas vai bīstamas vielas, stratēģiskas nozīmes preces vai citas vērtības, sprāgstvielas, ieroča, munīcijas pārvietošanu pāri Latvijas Republikas valsts robežai jebkādā nelikumīgā veidā - soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

2 (2) Par tādām pašām darbībām, ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās vai ja tās izdarītas lielā apmērā, — soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.