Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Asociācija: Latvijā novākti vien 5-7% kartupeļu

© f64/ Mārtiņš Zilgalvis

Latvijā pašlaik ir novākti aptuveni 5-7% kartupeļu, un ražas novākšanas darbi varētu turpināties arī oktobrī, jo tos kavē lietus ūdens uz laukiem, aģentūrai LETA teica Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētāja Aiga Kraukle.

"Ļoti daudz darba ir atlicis, jo būtībā nevar parakt, ir pārāk slapjš. Nav tā, ka nenotiek rakšana, bet tā nav sākusies masveidā. Pie gana liela mitruma atkal ir uzlijis lietus, un kombaini neiet," teica Kraukle. Viņa pastāstīja, ka pēc pašreizējām aplēsēm Latvijā ir novākti tikai 5-7% no kopējās kartupeļu ražas, neskaitot vasarā tūlītējam patēriņam novāktos kartupeļus. Daudzviet ražas novākšanas darbus kavē uz lauka sakrājies lietus ūdens, bet vēlākām šķirnēm vēl ir jānobriest.

Kraukle pastāstīja, ka vietām, kur ir smilšaināki tīrumi, ievākts nedaudz vairāk kartupeļu, bet mitrākās vietās - mazāk, jo darbi kavējas. Ar ražas novākšanu raitāk sokas Zemgalē, tāpat kartupeļu raža aktīvāk tiek vākta Vidzemē, kur ir koncentrējusies kartupeļu pārstrāde. Savukārt Latgalē masveida ražas novākšana vēl nav sākusies. Kopumā kartupeļu novākšanas procesam visā Latvijā vajadzētu būt aktīvākam. "Godīgi teikšu, pagaidām iesākums ir tāds ne visai ātrs, un nav liela tempa," teica Kraukle.

Vienlaikus viņa piebilda, ka no 10.septembra vajadzētu sākties intensīvākai ražas novākšanai, pretējā gadījumā var būt problēmas ar uzglabāšanu. "Patlaban mitrāks nekļūst, un nebūtu baigi jāuztraucas par uzglabāšanu, bet, ja kartupeļi mitrumā uz lauka stāvēs vēl nedēļu vai divas, tas, protams, nav labi. Patlaban es neredzu, ka ienāktos bojāti kartupeļi, taču, ja vagas arī turpmāk būs tik mitras un lauki - slapji, var rasties problēmas," pauda Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētāja.

Viņa prognozēja, ka kartupeļu ražas novākšana turpināsies visu septembri un arī oktobrī.

Kraukle atzina, ka kartupeļu raža šogad būs mazāka nekā pērn, bet precīzu apmēru vēl ir pāragri izvērtēt. Patlaban nav būtisku kartupeļu kvalitātes problēmu, jo vasara nebija tik sausa, lai kartupeļus apdraudētu citkārt izplatītais kraupis. Vienlaikus viņa atzina, ka šogad samērā aktīva bijusi kartupeļu lakstu puves izplatība, kuras dēļ var rasties ražas uzglabāšanas problēmas, taču pārstrādei paredzētos kartupeļus tā nav ietekmējusi.

Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības mērķis ir apvienot kartupeļu audzētājus un pārstrādātājus, lai koordinētu biedrības biedru savstarpējo darbību kopīgu interešu aizstāvēšanai, veicinātu sadarbību, tirgus attīstību un iekšējā tirgus aizsardzību, kā arī lai pārstāvētu savu biedru intereses attiecībās ar valsts varas, pārvaldes un citām institūcijām Latvijā un ārzemēs, kuru darbība ietekmē biedrības biedru intereses.