Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Medniekiem par katru nomedīto mežacūku mātīti maksās 50 eiro

© f64/ Egons Ansbergs

Lai mērķtiecīgi samazinātu mežacūku populāciju Latvijā, līdz ar to ierobežojot Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatību, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) sāks maksāt medniekiem 50 eiro par katru nomedīto mežacūku mātīti.

Kā ziņots, līdzīga programma noslēdzās arī šā gada martā, taču tad par katru nomedīto mežacūku medniekam maksāja 100 eiro.

Kā aģentūru LETA informēja PVD pārstāve Ilze Meistere, maksājumi tiks sākti no ceturtdienas, 1.septembra.

Lai saņemtu atlīdzību - 50 eiro par katru nomedīto mežacūku - medniekam kopā ar aizpildītiem dokumentiem PVD teritoriālajā struktūrvienībā jāiesniedz pierādījumi, ka nomedītā meža cūka ir sieviešu kārtas pārstāve.

Sīkāku informāciju par apmaksas kārtību var saņemt, sazinoties ar PVD teritoriālajām struktūrvienībām. Nomedīto mežacūku pierādījumus paredzēts pieņemt līdz šī gada 5.decembrim vai līdz brīdim, kamēr programmā paredzētais finanšu apjoms tiks iztērēts.

Izmaksas tiek segtas no ĀCM apkarošanas programmas, ko līdzfinansē Eiropas Savienība (ES). Kopumā šim mērķim šajā kārtā paredzēti 600 000 eiro.

PVD arī aicina ikvienu, kurš mežā, grāvmalē vai kur citur pamana nobeigušos mežacūku, ziņot par to savai pašvaldībai, kas nodrošinās tās savākšanu.

Kā ziņots, kopš pagājušā gada 20.novembra līdz 29.martam nomedīti vairāk nekā 10 900 mežacūku mātīšu.

Mežacūku izšaušanas programma, ko finansē ES, tika sākta pērn novembrī, par katru nomedīto mežacūku medniekam izmaksājot 100 eiro. Programmas apjoms bija 350 000 eiro, attiecīgi paredzot 3500 mežacūku mātīšu nomedīšanu, un šis limits līdz gada beigām tika izpildīts. ES sedz 75%, bet Latvijas puse - 25% izdevumu.

Programma tika turpināta arī šogad, jo Eiropas Komisija akceptēja papildu 1,2 miljonu eiro piešķīrumu, kas nozīmē, ka vēl par apmēram 12 000 mežacūku tiks maksātas prēmijas.

Saskaņā ar Valsts meža dienesta datiem Latvijā ir vairāk nekā 70 000 mežacūku.

2014.-2015.gada medību sezonā nomedīta 44 871 mežacūka - 75% no plānotā skaita. 2015.-2016.gada medību sezonā nomedīti vairāk nekā 45 000 mežacūku, sezonā pieļaujamais medību limits ir 58 000 dzīvnieku.

Kā ziņots, mežacūku populācijā mēris šogad konstatēts 746 dzīvniekiem 63 novadu 196 pagastos, kā arī divās pilsētās - Rēzeknē un Pļaviņās. Mājas cūkām mēris konstatēts divās saimniecībās Vārkavas un Gulbenes novadā, kur bija jāizkauj attiecīgi 50 un 142 cūkas.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. Šī sērga Latvijā iepriekš nekad nebija reģistrēta.