Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Čakša lūdz arī pašvaldības domāt par jauno ārstu piesaisti

© f64/ Ilze Zvēra

Veselības ministre Anda Čakša aicina arī pašvaldības rīkoties, lai jaunos ārstus piesaistītu darbam savā teritorijā.

Pēc tikšanās ar Latgales reģiona pārstāvjiem ministre aģentūrai LETA sacīja, ka šodien ar reģiona pārstāvjiem pārrunāti dažādi jautājumi, tai skaitā jautājums par rezidentūras vietām un jaunajiem ārstiem. Viņa stāstīja, ka Veselības ministrija (VM) ir panākusi, ka jaunajiem ārstiem pēc rezidentūras pabeigšanas trīs gadi ir jāstrādā valsts vai pašvaldību ārstniecības iestādēs. Tomēr būtiski ir, lai arī pašvaldības iesaistās jauno ārstu piesaistē, jo ar "pātagu" jaunos speciālistus piesaistīt nevar, viņiem ir jābūt ieinteresētiem doties uz reģioniem, skaidroja Čakša.

Kā aģentūrai LETA sacīja Preiļu slimnīcas valdes priekšsēdētāja Iveta Stare, situācija, ka pašvaldības iesaistās jauno ārstu piesaistē, ir tikai "normāla". Viņa norādīja, ka pārsvarā tajās pašvaldībās, kurās ir medicīnas iestādes, jaunajiem ārstiem tiek piešķirtas stipendijas. No šī gada stipendijas plānots piešķirt arī Preiļu novadā.

Tāpat ministre Latgales reģiona pārstāvjus informēja par to, ka šogad ir palielināts vietu skaits valsts apmaksātā rezidentūrā, kā arī VM plāno šo skaitu palielināt arī nākamgad. Čakša arī informējusi reģiona pārstāvjus par ieceri finansējumu slimnīcām aprēķināt, balstoties uz 12 mēnešu finansējuma izpildi, nevis deviņu, kā tas ir bijis līdz šim.

Čakša arī norādīja, ka Latgales reģiona pārstāvji atbalstīja VM aizstāvēto veselības aprūpes finansēšanas modeli, kurš neparedz papildu finanšu sloga ieviešanu iedzīvotājiem.

Kā norādīja Stare, reģiona pārstāvji un VM arī bija vienisprātis par to, ka jāveicina ministrijas sadarbība ar ģimenes ārstiem, lai efektīvāk apzinātu konkrētas nepieciešamības.