Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Vienojas par darbiem diabēta pacientu aprūpes uzlabošanai

© F64

Šodien, 31.augustā, veselības ministre Anda Čakša tikās ar Latvijas Endokrinologu asociācijas pārstāvjiem, lai vienotos par veicamajiem darbiem cukura diabētu pacientu aprūpes uzlabošanai.

Tikšanās laikā tika pārrunāta esošā situācija cukura diabēta pacientu aprūpē, kā arī jautājums par diabēta pacientu apmācību. Asociācijas pārstāvji uzsvēra, ka bez nepieciešamo ārstu konsultāciju un medikamentu nodrošinājuma pacientiem ir jābūt zinošiem gan par specifisko profilaksi, gan par zāļu atbilstošu lietošanu, lai tiktu sasniegts maksimālais terapeitiskais efekts. Tāpat laikā tika pārrunāti arī sabiedrības izglītošanas jautājumi veselības veicināšanas un slimību profilakses jomā, pievēršot uzmanību gan vispārējiem veselīga dzīvesveida jautājumiem, gan hronisko pacientu izglītošanai saistībā ar viņiem nepieciešamo specifisko režīmu.

Veselības ministre informēja asociācijas pārstāvjus par ieceri pārskatīt valsts apmaksātās veselības aprūpes pakalpojumu apmaksas principus, definējot pacientam nodrošināmā ārstniecības pakalpojuma standartus un kvalitātes prasības. Šādas sistēmas izveidošana ir iespējama ar nozares profesionālo organizāciju atbalstu, kas var šos kritērijus noteikt, tādēļ ministre aicināja asociācijas pārstāvjus sniegt savu redzējumu par to, kā jānotiek diabēta pacientu aprūpei, iekļaujot arī pacientu apmācības jautājumu.

"Ir jānodefinē standarts, kā pacients, kuram diagnosticēta saslimšana, tiek mērķtiecīgi virzīts caur veselības aprūpes sistēmu, lai iespējami īsā laikā uzstādītu diagnozi un pacients saņemtu nepieciešamo ārstēšanu. Atbilstoši šim standartam jāveic aprēķini par nepieciešamajām izmaksām. Būs lietas, kam vajadzēs papildu finansējumu, vienlaikus pretim varēsim likt ieguvumu tautsaimniecībai - samazinātu darbnespēju, invaliditāti un mirstības rādītājus," uzsver veselības ministre Anda Čakša.