Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas vēstnieks ANO strādās pie sprāgstošu ierīču izmantošanas ierobežošanas

© Scanpix

Latvijas vēstnieks ANO Jānis Kārkliņš šodien ievēlēts par Konkrētu ieroču veidu lietošanas aizliegšanas vai ierobežošanas konvencijas konferences vadītāju, aģentūru LETA informēja Latvijas Pastāvīgajā pārstāvniecībā ANO.

Vēstnieka viens no galvenajiem uzdevumiem būs veicināt iespējami plašāku ANO dalībvalstu pievienošanos minētajam protokolam.

Vēstniekam būs arī jāapkopo un jāsniedz ikgadējais pārskats par aktuālākajiem jaunumiem. Tas viņam būs jādara sadarbībā ar ANO Konvencijas par tādu konkrētu ieroču veidu lietošanas aizliegšanu vai ierobežošanu, kurus var uzskatīt par ieročiem, kas nodara ārkārtīgus postījumus vai kam ir neselektīva darbība, atbalsta grupu.

Konferences atklāšanā Kārkliņš uzsvēris konvencijas Otrā labotā protokola nozīmi mīnu, lamatu un citu sprāgstošo ierīču lietošanas ierobežošanā civiliedzīvotāju drošības paaugstināšanai. Diskusijas galvenokārt koncentrējās uz jautājumiem saistībā ar paštaisītu sprāgstošu ierīču izmantošanas ierobežošanu. Vēstnieks uzsvēris arī to lietošanas negatīvās humānās sekas.

Konvenciju papildina pieci protokoli, kuros precizēti konkrēti ieroču veidi, kuru lietošana ir vai nu jāierobežo, vai jāaizliedz. Konvencijas Otrais labotais protokols regulē dažādu mīnu un lamatu pielietojuma nosacījumus, kā arī tā ietvaros tiek meklēti risinājumi, lai ierobežotu paštaisītu sprāgstošu ierīču izmantošanu.

Latvija Otrajam labotajam protokolam pievienojusies 2002.gada 22.augustā.