Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Ģenerālleitnants: NATO spēku integrācijas vienība Latvijā veikusi smagu un rezultatīvu darbu

© f64

NATO spēku integrācijas vienība Latvijā gada laikā ir veikusi smagu un rezultatīvu darbu, uzskata NATO Ziemeļaustrumu daudznacionālā korpusa štāba Ščecinā, Polijā, komandieris ģenerālleitnants Manfreds Hofmans.

Kā aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijā, ģenerālleitnants Hofmans apmeklēja NATO spēku integrācijas vienību un tikās ar vienības komandieri pulkvedi Ēriku Nagli un vienības pārstāvjiem. Šī bija ģenerālleitnanta Hofmana otrā vizīte vienībā, un tā ļāva klātienē iepazīties un novērtēt gada laikā sasniegto, kā arī pārrunāt plānotos uzdevumus.

Viens no tikšanās galvenajiem jautājumiem bija vienības praktiskais atbalsts sabiedroto spēku, tostarp plānotās NATO daudznacionālās kaujas grupas Kanādas vadībā, uzņemšanai un izvietošanai Latvijā.

Ģenerālleitnants Hofmans uzsvēra, ka ir liecinieks komandas smagajam un rezultatīvajam darbam pēdējā gada garumā. Viņaprāt, NATO spēku integrācijas vienība Latvijā ir būtiska saikne starp nacionāliem spēkiem un daudznacionāliem NATO spēkiem. "NATO spēku integrācijas vienībai izdevās pastiprināt NATO klātbūtni šajā alianses daļā," atzina ģenerālleitnants.

Savukārt pulkvedis Naglis pateicās ģenerālleitnantam Hofmanam par viņa ieguldījumu un atbalstu Latvijā izvietotās NATO spēku integrācijas vienības izveidē un attīstībā. "Kopš NATO samita Velsā 2014.gada septembrī vienība ir spējusi sasniegt pilnas spējas un ir pierādījusi, ka spēj pilnībā īstenot tai dotos uzdevumus. Ciešā sadarbībā ar Latviju kā vienības uzņemošo valsti un NATO daudznacionālo Ziemeļaustrumu korpusa štābu mēs esam spējuši atbalstīt sabiedroto spēkus, kas šeit ierodas uz mācībām un citām aktivitātēm," norādīja Naglis.

Aizsardzības ministrija atgādina, ka saskaņā ar NATO samitā Velsā pieņemto lēmumu 2015.gada vasarā tika sākts darbs pie NATO spēku integrācijas vienības izveides Latvijā, un tā paša gada 1.septembrī šī vienība ieguva starptautiska militārā štāba statusu. Tādējādi pirmo reizi valsts vēsturē Latvijā ir izvietots pastāvīgs NATO spēku struktūras štābs.

NATO Ziemeļaustrumu daudznacionālā korpusa štābs Ščecinā, Polijā, īsteno komandvadību pār NATO spēku integrācijas vienībām Latvijā, Igaunijā, Lietuvā un Polijā, kā arī no šā gada septembra Ungārijā un Slovākijā. Štāba galvenais uzdevums ir veicināt ātru un koordinētu NATO paaugstinātas gatavības spēku izvēršanu reģionā, sniegt atbalstu kolektīvās aizsardzības plānošanā un piedalīties militāro mācību koordinēšanā.