Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

LIZDA: Rīgas domes lēmums ir saprotams

© F64

Rīgas domes lēmums vērsties Satversmes tiesā (ST) saistībā ar pedagogu atalgojuma reformu ir saprotams, uzskata Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Vanaga aģentūrai LETA sacīja, ka pašvaldības arguments par nevienlīdzību, kas saistīta ar koeficientiem, kas piemēroti dažādiem valsts reģioniem, ir saprotams, jo reformas sagatavošanas procesā arī arodbiedrībai nav bijis skaidrs, kādā veidā un kāpēc tiek mainīti reģionālie koeficienti, kā arī skolēnu un pedagogu attiecības koeficienti.

Rīgai piemērotais reģionālais koeficients esot neatbilstošs, jo, ja raugās uz izglītojamo blīvumu citās republikas nozīmes pilsētās, Rīgā esošais skolēnu blīvums ir tikai nedaudz lielāks, norādīja Vanaga.

"Mēs jau iepriekš brīdinājām uz tiesvedību risku, jo ir nevienlīdzības faktori, tāpēc arī uzsvērām nepieciešamību ieviest atalgojuma paaugstināšanas grafiku. Patlaban izskatās, ka koeficienti tiešām varētu būt politiska vienošanās, jo nav loģiska skaidrojuma koeficientu piemērošanai. Mēs izprotam Rīgas domes soli vērsties Satversmes tiesā," uzsvēra Vanaga.

Arodbiedrības vadītāja sacīja, ka, tiekoties ar Rīgas pašvaldības vadību, puses vienojās, ka gadījumā, ja dome vērsīsies ST un lūgs LIZDA palīdzību informācijas sniegšanā, tā neatteiks.

Kā ziņots, Rīgas domes vairākums otrdien atbalstīja lēmumu vērsties ST saistībā ar pedagogu algu modeli.

Sēdē domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S) norādīja, ka jaunajos pedagogu atalgojuma noteikumos ir iekļauts punkts, kas paredz, ka Rīgā skolēnu un skolotāju attiecības koeficients ir 16,5:1, bet citās lielajās skolās - 15,5:1, tāpēc katrs bērns, kurš apmeklēs skolu jebkurā citā lielajā pilsētā, no valsts saņems finansējumu 72 eiro mēnesī, savukārt Rīgā tie būs 68 eiro.