Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Apstiprināts Nacionālais pretterorisma plāns

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Valdība šodien sēdes slēgtajā daļā apstiprināja Nacionālo pretterorisma plānu, kas tagad papildināts ar jaunu preventīvu pretterorisma pasākumu jomu.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) šodien medijiem skaidroja, ka Nacionālais pretterorisma plāns ir obligāts visiem subjektiem un iestādēm. Būtiskākā ir prevencijas sadaļa, kur katrai iesaistītajai iestādei attiecīgā draudu līmeņa gadījumā ir noteikti konkrēti pienākumi.

Neskatoties uz to, ka patlaban Latvijā ir zemākais draudu līmenis, plāns darbojas arī tagad un attiecīgi katra no iestādēm ir atbildīga par noteiktu darbību veikšanu. Kā piemēru ministrs minēja kritiskās infrastruktūras objektus un masu pulcēšanās vietas.

"Plānā ir aptvertas visas jomas, kuru apdraudējums var izraisīt draudus nacionālajai drošībai un var būt kā pamats iedzīvotāju drošības apdraudējumam," klāstīja Kozlovskis. Viņš piebilda, ka pastāv četri draudu līmeņi, un, paaugstinoties draudu līmenim, darbības kļūst intensīvākas un visaptverošas.

Drošības policija (DP) šo plānu izstrādāja sadarbībā ar citām pretterorisma pasākumos iesaistītajām institūcijām. "Laikā no 2013.gada, kad tika apstiprināta iepriekšējā plāna redakcija, valsts pārvaldē ir notikušas atsevišķas institucionālas izmaiņas, tādēļ arī plānā ir nepieciešams veikt izmaiņas attiecībā uz atbalstošajām un atbildīgajām institūcijām," iepriekš sacīja iekšlietu ministrs.

Kozlovskis pastāstīja, ka plāns ir papildināts ar jaunu preventīvu pretterorisma pasākumu jomu. "Faktiski plāna mērķis ir noteikt atbildīgo subjektu veicamos preventīvos pasākumus atbilstoši Latvijā noteiktajiem četriem terorisma draudu līmeņiem. Šie preventīvie pasākumi saskaņā ar plānu ir veicami plašā apjomā ar uzdevumu aizsargāt tās jomas, kur apdraudējums var izraisīt būtiskas sekas nacionālajai drošībai," skaidroja ministrs.

Kā piemēru viņš minēja kritiskās infrastruktūras drošību un drošību cilvēku masveida pulcēšanās objektos. Pastāv arī vēl virkne citu jomu, kuru apdraudējums var izraisīt reālus draudus nacionālajai drošībai. "Pārskatot šo projektu, ņemti vērā DP plāna ieviešanas mācību secinājumi attiecībā uz šo jautājumu un pēdējo gadu tendences pretterorisma jomā kopumā," sacīja ministrs.

Pēc Kozlovska domām, pašreizējā situācijā, kad terorisms diemžēl ir kļuvis par Eiropas ikdienu, ir īpaši svarīgi pastāvīgi sekot līdzi tendencēm un atbilstoši pilnveidot Latvijas pretterorisma sistēmu. "Esmu arī gandarīts, ka ir izdevies panākt valdībā atbalstu pretterorisma spēju stiprināšanai nākamā gada budžetā DP," teica Kozlovskis.

Ministrs vēlreiz uzsvēra, ka ir ņemtas vērā visas jomas un arī analizētas tās situācijas, ko "piedzīvoja mūsu kolēģi Eiropā". "Arī pie zemākā terorisma apdraudējuma līmeņa notiek rīcības atbilstoši šim plānam. Katrā no šiem līmeņiem, protams, attiecīgo darbību intensitāte pieaug, un katrā no tiem arī paredzēts visu iesaistīto subjektu darbību algoritms, ko uzrauga un koordinē DP," rezumēja Kozlovskis.

DP aģentūrai LETA komentēja, ka sākotnējais plāns tika apstiprināts 2008.gadā, bet pārskatīts 2011. un 2013.gadā, ņemot vērā institucionālās izmaiņas valsts pārvaldē, kā arī terorisma draudu tendences Eiropā.

Saskaņā ar Valsts drošības iestāžu likumu DP veic valsts pārvaldes un pašvaldību iestāžu, kā arī juridisko personu sadarbības koordinēšanu pretterorisma jomā.