Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

KP vēl nav saņēmusi "Nordea" un "DNB bankas" apvienošanās ziņojumu

© F64

Latvijas Konkurences padome (KP) vēl nav saņēmusi "Nordea" un "DNB bankas" apvienošanās ziņojumu, aģentūru LETA informēja KP.

KP atzina, ka pirmsšķietami abām bankām par apvienošanos būtu jāziņo Latvijas konkurenci uzraugošajai iestādei. Pēc tam, kad visa nepieciešamā informācija būs iesniegta iestādē, KP mājaslapā tiks publicēta informācija par apvienošanās izvērtēšanas sākšanu.

Izvērtēšanas ilgums būs atkarīgs no ziņojuma veida. Saīsinātā ziņojuma gadījumā iestāde to var vērtēt līdz trim mēnešiem no tā saņemšanas dienas, savukārt pilnā ziņojuma gadījumā - līdz četriem mēnešiem no tā saņemšanas dienas.

KP var pieņemt lēmumu par apvienošanās atļaušanu, atļaušanu ar saistošajiem noteikumiem, kas novērš iespējamo kaitējumu konkurencei, vai aizliegšanu, ja darījuma rezultātā rodas vai nostiprinās dominējošais stāvoklis vai var tikt būtiski samazināta konkurence jebkurā konkrētajā tirgū.

Kā ziņots, "Nordea" un "DNB bankas" noslēgušas vienošanos par darbības apvienošanu Igaunijā, Latvijā un Lietuvā, lai izveidotu jaunu, vadošu banku Baltijā ar spēcīgām Ziemeļvalstu saknēm. Plānots, ka darījums par jaunas bankas izveidošanu tiks slēgts ap 2017.gada 2.ceturksni. Līdz darījuma slēgšanas brīdim, kad tiks saņemti visi nepieciešamie apstiprinājumi, abas bankas - "Nordea" un "DNB banka" - darbosies atsevišķi kā savstarpēji konkurējoši uzņēmumi.

Pēc "Nordea" un "DNB bankas" Baltijas biznesa apvienošanas jaunā banka tiks reģistrēta Igaunijā un strādās ar filiālēm Latvijā un Lietuvā. Tomēr bankas darbība tiks organizēta visās Baltijas valstīs, proti, visās valstīs plānots izvietot jaunās bankas darbības kompetenču centrus.

Tiks apvienots arī abu banku līzinga un pensiju bizness.

Pašlaik vēl nav zināms, kāds būs jaunās bankas nosaukums, taču zīmolā tiks atspoguļots gan darbības tirgus - Baltijas valstis, gan arī bankas īpašnieku izcelsme - Ziemeļvalstis.

Pēc "Nordea" un "DNB bankas" darbības apvienošanas izveidotā banka būs otrs lielākais spēlētājs Baltijas valstīs, sacīja "Nordea" bankas vadītāja Baltijas valstīs Inga Skisakere.

Viņa informēja, ka apvienotās bankas kredītportfelis Baltijā būs 13 miljardi eiro, bet piesaistīto noguldījumu apmērs - astoņi miljardi eiro. Apvienotā banka Baltijas valstīs būs lielākā uzņēmumu kreditētāja, un tai būs otrs lielākais kredītportfelis mājsaimniecību segmentā.