Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Nacionālais vēstures muzejs saņēmis lielāko ziedojumu tā vēsturē

© Scanpix

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM) saņēmis lielāko ziedojumu tā vēsturē - 200 000 eiro, aģentūru LETA informēja LNVM pārstāve Rudīte Menģelsone.

Ziedotājs ir latviešu kultūras mecenāts un kolekcionārs Gaidis Graudiņš.

Šo naudas summu paredzēts izlietot LNVM nodaļas "Dauderi" attīstībai, kuras krājuma kodolu veido Gaida Graudiņa kolekcija un kurai mecenāts jau ilgstoši sniedzis savu atbalstu.

Muzejs plāno izdot grāmatu "Gaida Graudiņa kolekcija LNVM Dauderu nodaļā". Šo grezno izdevumu pēc tam plānots uzdāvināt visām Latvijas skolām un bibliotēkām, nosūtīt lielākajiem latviešu centriem ārzemēs, kā arī to varēs iegādāties muzeja veikalā.

Vēl par dāvināto naudu tiks veikta "Dauderu" nodaļas ekspozīcijas modernizācija, radot nepieciešamos apstākļus - mikroklimatu un gaismu regulāciju eksponātu saudzīgai izstādīšanai mūsdienīgā vidē, ekspozīcijā varēs iekļaut vēl neeksponēto Gaida Graudiņa kolekcijas daļu. Daļu no ziedojuma muzejs atvēlēs jauno ekspozīciju atklāšanas pasākumam, aktīvākā skolotāja balvai, bezmaksas bukleta izveidei un izplatīšanai "Dauderu" apmeklētājiem, skolām, tūrisma informācijas centriem.

LNVM atgādina, ka nākamgad "Dauderu" nams svinēs 120.gadadienu. Pateicoties Graudiņa ziedojumiem, muzejs šā gada rudenī izsludinās pētniecisko darbu konkursu studentiem un jaunajiem pētniekiem ar balvu fondu 2000 eiro.

Gaida Graudiņa ap 7000 priekšmetu lielā kolekcija sniedz priekšstatu par relikvijām, kuras, Otrā pasaules kara beigās dodoties bēgļu gaitās, tika paņemtas līdzi no Latvijas. To izcelsmes laiks - no 16. līdz pat 20. gadsimtam. Daļu priekšmetu mecenāts saņēmis par brīvu, kad tie kļuvuši par apgrūtinājumu saviem īpašniekiem, vēl citus iemainījis un joprojām savu kolekciju papildina.