Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Aicina Baltijas jūras valstis kopīgi rūpēties par drošu un ilgtspējīgu reģionu

© f64

Tikai kopīgiem spēkiem Baltijas jūras reģiona valstis var panākt drošu un ilgtspējīgu reģionu, šodien 25.Baltijas jūras parlamentārajā konferencē (BJPK) pauda Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Uzrunājot klātesošos, Kalniņa-Lukaševica raksturoja Baltijas jūras reģionu kā vienu no dinamiskākajiem Eiropā ar lielu sociālekonomisko potenciālu, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā. Viņa minēja dažādus izaicinājumus, ar kuriem reģionam mūsdienās jāsaskaras, un uzsvēra, ka tikai kopīgiem spēkiem iespējams tos pārvarēt.

"Tikai kopīgi mums ir pa spēkam padarīt mūsu reģionu politiski, ekonomiski un sociāli ilgtspējīgu un drošu. Taču, lai to sekmīgi paveiktu, ir nepieciešams atvērts un savstarpēji uzticams dialogs, kas ir balstīts cieņā pret cilvēktiesībām, brīvību, demokrātiju un likuma varu," pauda ministrijas pārstāve.

Tāpat viņa uzsvēra, ka saistībā ar ģeopolitiskajiem izaicinājumiem Eiropā un pasaulē kopumā Latvija dažādos sadarbības formātos ar citām valstīm mērķtiecīgi strādā pie drošības stiprināšanas reģionā.

No 28. līdz 30.augustam Rīgā notiek 25.BJPK konference, kurā galvenā uzmanība veltīta jautājumam par augstas kvalitātes izglītību un darbaspēku kā būtisku nosacījumu Baltijas jūras reģiona valstu nākotnes attīstībai. Tā kā pasākums iezīmē arī Latvijas BJPK prezidentūras noslēgumu, konferences noslēgumā prezidentūra tiks nodota Hamburgas reģionālajam parlamentam Vācijā.

BJPK ir 1991.gadā dibināts Baltijas jūras reģiona valstu parlamentāriešu forums, kurā darbojas pārstāvji no Dānijas, Igaunijas, Islandes, Krievijas, Latvijas, Lietuvas, Norvēģijas, Polijas, Somijas, Vācijas, Zviedrijas. BJPK strādā parlamentārieši no 11 nacionālajiem parlamentiem, 11 reģionālajiem parlamentiem un piecām reģiona parlamentārajām organizācijām. Saeima šajā forumā ir iesaistījusies kopš tā pirmsākumiem, un to pārstāv BA Latvijas delegācija.