Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Bankrotu skaits Latvijā un Igaunijā sarucis, Lietuvā - audzis

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Uzņēmumu bankrotu skaits Latvijā pērn krities par 13,8% un Igaunijā par 9,7%, turpretī Lietuvā tas pieaudzis, liecina starptautiskā kredītrisku apdrošinātāja "Coface" apkopotā informācija.

Kopumā uzņēmumu maksātnespēju skaits 2015.gadā sarucis deviņās no trīspadsmit Centrāleiropas un Austrumeiropas (CAE) valstīm. Lielāko bankrota skaita pieaugumu - par 20,8% - piedzīvoja Ukraina un Lietuva - kāpums par 16,3%, kur plašākās uzņēmumu maksātnespējas reģistrētas tirdzniecības, būvniecības un ražošanas sektoros.

Tikmēr būtiskākie uzlabojumi notikuši Rumānijā, kur bankrotu skaits sarucis par 49,5%, salīdzinot ar gadu iepriekš. Ievērojami mazāk maksātnespēju pērn reģistrēts arī Ungārijā, tur samazinājums bija par 44,2%.

"Coface" vērtē, ka biznesa apstākļi CAE valstīs arī 2016.gadā kopumā saglabāsies uzņēmējiem labvēlīgi.

"Galvenais ekonomiskās izaugsmes virzītājspēks mūsu reģionā 2016.gadā būs mājsaimniecību patēriņa kāpums, ko veicinās uzlabojumi darba tirgū un patērētāju uzticības pieaugums," atzīmē "Coface" Latvija izpilddirektors Arnis Blūmfelds. Viņaprāt, vienlaikus gan jāņem vērā, ka globālo tirgu attīstības tempi palēninājušies, un tas var traucēt eksportējošo uzņēmumu izaugsmei.

"Coface" grupas konsolidētais apgrozījums 2015.gadā bija 1,49 miljardi eiro. "Coface" ir tieši vai netieši pārstāvēts 100 valstīs, tas nodrošina pakalpojumus 40 000 uzņēmumu vairāk nekā 200 pasaules valstīs.