Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Latvijā

Eksāmenos vājākie rezultāti bijuši lauku skolās

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Aizvadītā mācību gada eksāmenu sesijā zemākie rezultāti bijuši lauku skolām, liecina Valsts izglītības satura centra informācija (VISC).

Analizējot eksāmenu kopvērtējumu pēc urbanizācijas līmeņa, laukos zemāki vidējie rezultāti bijuši visos eksāmenos, vidējiem rezultātiem svārstoties no 28,7% līdz 59,9% atkarībā no eksāmena. Tāpat visos eksāmenos skolēni vidēji nav sasnieguši arī valsts vidējos rādītājus šajā gadā.

Augstākais vidējais rezultāts lauku skolās uzrādīts krievu valodas eksāmenā - 59,9%, tomēr arī šis rezultāts ir zemāks par Rīgas, republikas pilsētu un pilsētu skolu sasniegtajiem rezultātiem, kur attiecīgi vidējie rezultāti ir 71,9%, 70,4% un 64,4%.

Virs 50% vidējais rezultāts lauku skolās ir angļu valodas, bioloģijas un ķīmijas eksāmenā. Savukārt vidēji zem 50% robežas ir vērtējumi latviešu valodas, vācu valodas, vēstures, fizikas un matemātikas eksāmenā.

Angļu valodas eksāmenā augstākais vidējais rezultāts ir Rīgas izglītības iestādēs (64,7%), kam seko pilsētu un republikas pilsētu skolas. Rīgas skolu izglītojamajiem augstākos rezultātus vidēji izdevies sasniegt arī krievu valodas, vēstures un matemātikas eksāmenos. Savukārt eksāmenu franču valodā kārtoja tikai skolēni Rīgā.

Republikas pilsētu skolēniem, salīdzinot ar citu reģionu skolēniem, augstākie vidējie rezultāti bijuši bioloģijas, fizikas, ķīmijas eksāmenos. Pārējo pilsētu skolēni vidēji augstākos rezultātus, salīdzinot ar citiem reģioniem, uzrādīja bioloģijas un latviešu valodas eksāmenā.

Kā ziņots, šogad centralizēto eksāmenu sesijā skolēnu sniegums uzlabojies angļu valodas un latviešu valodas eksāmenā. Nedaudz zemāki rezultāti ir eksāmenā ķīmijā un krievu valodā (svešvalodā), bet krietni zemāki - Latvijas un pasaules vēsturē, kā arī matemātikā.

Šogad matemātikas eksāmenā vidēji valstī uzrādītais rezultāts, salīdzinot ar 2014./2015.mācību gadu, kad vidēji uzrādīts 43,6% rezultāts, krities par 7,4%. Matemātikas eksāmenā šogad, tāpat kā pērn, uzrādīts zemākais rezultāts visu eksāmenu vidū. Centralizētajā eksāmenā matemātikā 12.klases skolēniem šogad vidēji izdevies sasniegt tikai 36,2% rezultātu.