Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Aptauja: 59% Latvijas ģimeņu skolēnu brīvlaikā dodas ārvalstu ceļojumos

© facebook

59% respondentu atzīst, ka devušies atpūtas ceļojumā (ar lidmašīnu, prāmi vai autobusu) ar bērnu/iem skolēnu brīvlaikā, bet nedaudz vairāk kā pusei jeb 53% iedzīvotāju ceļojumi skolēnu brīvlaikā ir kļuvuši par ģimenes tradīciju, liecina tūrisma aģentūras “Latvia Tours” veiktā Latvijas ģimeņu aptauja.

Ceļojumus plāno laicīgi

Atbildot uz jautājumu, cik laicīgi tiek plānoti ceļojumi, 41% to dara mēnesi vai divus iepriekš, teju trešdaļa aptaujāto plāno pusgadu iepriekš, bet 23% “tver” pēdējā brīža piedāvājumus. Savukārt, izvēloties ceļojuma galamērķi, 27% respondentu uzticas savam individuālajam vērtējumam, 22% vadās pēc draugu un paziņu ieteikumiem, bet nedaudz vairāk kā piektdaļa (21%) labprāt uzklausa arī bērnu ieceres.

57% aptaujāto uzskata, ka skolēnu brīvlaikos ceļojumu cenas pieaug, savukārt 64% respondentu atzīst, ka nav ar mieru maksāt augstāku cenu, lai iegādātos ceļojumu tieši skolēnu brīvdienās.

“Skolēnu rudens brīvlaiks allaž ir laiks, kad ģimenes dodas kopīgos ceļojumos ārpus Latvijas. Ierasti, ka ceļojumus var izmantot gan atpūtai un relaksācijai, gan arī jaunas kultūras izzināšanā, tādējādi paplašinot savu un bērnu redzesloku. Ņemot vērā lielo pieprasījumu pēc ceļojumiem skolēnu brīvlaikos, rekomendēju atpūtu plānot laicīgi,” uzsver tūrisma aģentūras “Latvia Tours” direktore Ieva Keiša.

Respondentiem, ceļojot ar bērniem, vienlīdz svarīgi ir atbilstoši laika apstākļi un dabas veidotu apskates objektu esamība izvēlētajā galamērķī (27%), bet 24% atzīst, ka galamērķī noteikti jābūt atrakciju parkam.

Skolas ir saprotošas un pretimnākošas

88% respondentu ceļojums vienmēr iekļāvies skolēnu brīvdienās, bet 12% ceļojums pārsniedzis noteiktās brīvdienas un ir nācies kavēt mācību dienas. Lielākā daļa respondentu jeb 66% kavētās dienas jau iepriekš ir saskaņojuši ar skolas vadību. 78% respondentu atzīst, ka izglītības iestādes šādos gadījumos ir saprotošas un pretimnākošas, bet 22% skolu šādu praksi neatbalsta.

“Lai dotos ārzemju braucienos, ģimenes lielākoties izmanto vasaras laiku, taču, pēc personīgās pieredzes, katru gadu ap 20 no manis mācītajiem skolēniem ceļo arī skolas laikā. Visbiežāk viņi ar ģimenēm dodas kopīgi uz kalniem slēpot, apmeklē siltās zemes aukstajā periodā, kā arī apciemo ārvalstīs dzīvojošos radiniekus. Par ceļošanu mācību laikā skolai nav konceptuālu iebildumu, protams, ar noteikumu, ja iepriekš viss tiek ar skolotājiem saskaņots, kā arī vēlāk atbildēta iekavētā mācību viela,” Rīgas 25. vidusskolas angļu valodas skolotāja Rita Deksne.

Gandrīz ¾ jeb 74% respondentu doties ar bērniem ceļojumā skolēnu brīvlaikā izvēlējušies apzināti. Kā galvenos iemeslus, ceļošanas izvēlei skolēnu brīvlaikā, ģimenes pamato ar to, ka tādā gadījumā nav jākavē skola, brīvais laiks tiek pavadīts kvalitatīvi un ir iespēja atpūsties visai ģimenei kopā.

Aptauju no 8. augusta līdz 20. augustam veica tūrisma aģentūra “Latvia Tours”. Aptauja tika veikta interneta vidē un tajā piedalījās 399 respondenti.