Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Policija izplata ziņu par 1. septembri

© f64

1.septembrī, Zinību dienā, Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvalde sadarbībā ar Starptautiskās Policijas asociācijas Latvijas biedrību Rūjienas vidusskolas pirmklasniekiem dāvinās krāsojamās grāmatiņas par drošību.Krāsojamās grāmatiņas tapušas ar Valmieras novada fonda un Ziedotāju kluba atbalstu projekta „ Droši uz skolu“ ietvaros.

Krāsojamo grāmatiņu saņems arī Valmieras pilsētas un apkārtējo novadu pirmklasnieki, un tajā ietvertas dažādas tēmas par drošību, kā arī atrodama noderīga informācija vecākiem, lai kopā ar savu pirmklasnieku skolas gaitas būtu vēl drošākas.Vienlaikus ar šo pasākumu policija atgādinās arī par drošību, sākoties jaunam mācību gadam.

Drošība uz ceļa

· Uzsākot skolas gaitas, kopā ar savu bērnu izejiet ceļu no mājas līdz skolai, atgādinot par drošu ceļu šķērsošanu tam paredzētajās vietās.Ja iespējams, iesākumā noteikti varat savu bērnu pavadīt uz skolu un sagaidīt pie skolas pēc mācību stundām.

· Atgādiniet, lai Jūsu bērns vienmēr iet vienu un to pašu ceļu uz skolu un atpakaļ.

· Sarunājiet ar savu bērnu, ka pēc mācībām skolā viņš Jums piezvana vai nosūta īsziņu, lai Jūs būtu drošs, ka bērns dodas uz mājām.Noteikti vēlreiz atgādiniet par drošību uz ceļa!

· Pārrunājiet arī gadījumus, ja Jūsu bērns vēlas pēc mācību stundām doties pie drauga pavadīt savu brīvo laiku. Atgādiniet, lai Jūsu bērns vienmēr Jums paziņo, kur un ar ko kopā dodas no skolas.

· Uzmanību! Nekad savam bērnam neļaujiet stopēt automašīnas!

· Uzmanību! Jūsu bērns līdz 10 gadu vecumam vēl nedrīkst viens pats vadīt velosipēdu ārpus mājas pagalma.

· Atbilstoši auguma garumam bērnam automašīnā jāatrodas sēdeklītī vai jālieto paliktnis, kā arī jābūt piesprādzētam ar drošības jostu.

Drošība mājās un pagalmā

· Jūsu bērns pēc mācību stundām drīkst atrasties viens pats mājās, taču noteikti jāpārrunā drošības jautājumi par elektrību, gāzi, atrašanos uz balkona vai pie atvērta loga, ēst gatavošanu un rīcību gadījumos, kad pie durvīm kāds klauvē vai zvana. Tikpat nozīmīgi ir arī atgādināt par drošību internetā.

· Ja Jūsu bērns vēlas spēlēties savas mājas pagalmā un Jūs neesat mājās, māciet bērnam aizslēgt durvis un glabāt atslēgu mazā kakla somiņā vai apģērba kabatās, kuras var aizdarīt ar podziņu vai rāvējslēdzēju.

· Māciet savam bērnam nedoties līdzi svešiniekiem un nedarīt sliktas lietas, ja kāds cits to liek.

· Ja iespējams, vienmēr uzzvaniet savam bērnam, lai apjautātos, ko viņš dara un kā klājas.

· Jūsu bērns līdz 16 gadu vecumam nedrīkst atrasties viens pats ārpus savas dzīvesvietas pēc plkst.22.00.

Drošība skolā

· Skolā ir iekšējie kārtības noteikumi, kas katram skolēnam ir jāievēro.

· Jūsu bērns nedrīkst apsaukāt, apsmiet, sist, spert vai kā citādi darīt pāri citiem skolasbiedriem.

· Atgādiniet un māciet savam bērnam rūpēties un sargāt savas personīgās mantas - mācību piederumus, somu, mobilo telefonu u.c. Un noteikti arī atgādiniet, ka nedrīkst ņemt citu mantas bez atļaujas vai bojāt tās.

Policija, kā ierasts, gādās arī par vispārējo sabiedrisko kārtību un drošību, nodrošinot policijas patruļas pie izglītības iestādēm un to tuvumā un pievēršot pastiprinātu uzmanību ceļu satiksmes noteikumu ievērošanai, tostarp atļautā braukšanas ātruma un tā ierobežojuma ievērošanai, drošības jostu un bērnu autosēdeklīšu lietošanai, kā arī velosipēdistu noteikto prasību ievērošanai un drošībai. Īpaša uzmanība tiks pievērsta tām vietām, kur pulcējas nepilngadīgas personas, lai novērstu iespējamo alkoholisko dzērienu un apreibinošo vielu lietošanu, smēķēšanu un narkotisko, psihotropo vielu lietošanu. Jauniešiem der atcerēties, ka alkoholisko dzērienu lietošana un smēķēšana ir aizliegta līdz 18 gadu vecumam, tas pats attiecas uz atrašanos alkohola reibuma stāvoklī. Tāpat der atcerēties, ka pieaugušie par tabakas izstrādājumu un alkoholisko dzērienu nodošanu nepilngadīgām personām saucami pie administratīvās atbildības.