Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Ekonomists strauju algu kāpumu privātajā sektorā neprognozē

© F64

Nākamajos ceturkšņos algas gada kāpums būs zem 5%, vietnē "makroekonomika.lv" raksta Latvijas Bankas ekonomists Oļegs Krasnopjorovs.

Šogad otrajā ceturksnī vidējā alga par pilnas slodzes darbu bija tikai par 3,3% augstāka nekā pirms gada. Tas ir divreiz mazāks algas pielikums nekā 2014. un 2015. gadā. Atalgojuma gada pieauguma temps būtiski samazinās jau otro ceturksni pēc kārtas.

Pēdējo divarpus gadu laikā algas kāpums privātajā sektorā bija straujāks nekā sabiedriskajā. Diez vai šī situācija saglabāsies arī nākotnē, šaubas pauž Krasnopjorovs. Privātajā sektorā strādājošajiem atalgojuma pozitīvie pārsteigumi nav gaidāmi: tautsaimniecības attīstības temps pirmajā pusgadā būtiski piebremzējies, turklāt parasti algas tikai ar novēlojumu atspoguļo tautsaimniecības norises.

Turpretī sabiedriskajā sektorā algas gada pieauguma temps varētu paātrināties. No šī gada septembra tiks ieviests jaunais pedagogu darba samaksas modelis, kas būtiski palielina skolotāju algu par slodzi. Arī reformas veselības aprūpes nozarē atspoguļosies atalgojuma kāpumā. Turklāt valdība pieņēmusi konceptuālu lēmumu 2017.gadā palielināt algas tiesu darbiniekiem, pieaugs arī policistu algas.

Latvijas Bankas ekonomists uzsver, ka ir svarīgi, lai sabiedriskā sektora algas pieaugtu nevis visiem lineāri, bet veicinātu darba kvalitāti, tādējādi uzlabojot sabiedrības apmierinātību ar veselības aprūpes pakalpojumiem, izglītības un tieslietu sistēmām. Piemēram, labākās skolēnu zināšanās atmaksātos būtisks algas kāpums izciliem pedagogiem, nevis neliels un vienāds visiem.

Kā ziņots, Centrālās statistikas pārvaldes dati rāda, ka Latvijā šogad otrajā ceturksnī mēneša vidējā bruto darba samaksa bija 838 eiro, kas ir par 33% jeb 27 eiro vairāk nekā 2015.gada attiecīgajā periodā. Algu pieauguma temps ir par 2,6 procentpunktiem zemāks nekā šā gada pirmajā ceturksnī.

Privātajā sektorā vidējā mēneša bruto darba samaksa bija 813 eiro, sabiedriskajā sektorā - 885 eiro, bet vispārējās valdības sektorā, kurā ietilpst valsts un pašvaldību iestādes, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, kā arī valsts un pašvaldību kontrolētas un finansētas kapitālsabiedrības, - 824 eiro. Privātajā un sabiedriskajā sektorā gada laikā algas auga līdzīgi - attiecīgi par 3,3% un 3,2%.