Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Vācijas Gaisa spēku komandieris Latvijā pārrunās aktuālos drošības jautājumus

© Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Šodien Latvijā viesosies Vācijas Gaisa spēku komandieris ģenerālleitnants Karls Milners un apmeklēs Lielvārdē izvietoto pārvietojamo Vācijas Gaisa kontroles un ziņošanas centru, kā arī pārrunās aktuālos starptautiskās un reģionālās drošības jautājumus.

Kā aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijā (AM), Milners tiksies ar Nacionālo bruņoto spēku komandieri ģenerālleitnantu Raimondu Graubi un AM politikas direktoru-valsts sekretāra vietnieku Jāni Karlsbergu, lai pārrunātu aktuālos starptautiskās un reģionālās drošības jautājumus un divpusējās sadarbības aktualitātes aizsardzības jomā.

Vizītes laikā Vācijas Gaisa spēku komandieris tiksies ar Vācijas karavīriem, kuri nodrošina pārvietojamā Gaisa kontroles un ziņošanas centra darbību.

Gaisa spēku aviācijas bāzē Lielvārdē Vācijas bruņotie spēki ir izvietojuši pārvietojamo Gaisa kontroles un ziņošanas centru, kas jūlijā tika pārvietots no Šēnvaldes Vācijā. Pārvietojamais Gaisa kontroles un ziņošanas centrs Gaisa spēku aviācijas bāzē Lielvārdē ir izvietots uz trīs mēnešiem, lai nodrošinātu Baltijas gaisa telpas kontroli, tādējādi sniedzot ieguldījumu NATO spēku klātbūtnes stiprināšanā alianses austrumos.

Integrēts Baltijas valstu gaisa telpas kontroles sistēmā, pārvietojamais Gaisa kontroles un ziņošanas centrs ir daļa no NATO gaisa telpas novērošanas un kontroles sistēmas, un tā radari konstatē, identificē un seko visiem objektiem Baltijas gaisa telpā. Šī centra personāls sniedz atbalstu arī Nacionālo bruņoto spēku apmācībā.

Vācijas Bruņotie spēki Latvijā izvietojuši pārvietojamo Gaisa kontroles un ziņošanas centru, balstoties uz iniciatīvu "Persistent Presence", īstenojot sabiedroto spēku klātbūtni saskaņā ar NATO samitā Velsā pieņemtajiem lēmumiem par reģionālās drošības stiprināšanu alianses austrumu pierobežā.

Vācijas karavīri jau iepriekš piedalījušies kopīgās militārās mācībās Latvijā kopā ar Latvijas un citu sabiedroto valstu bruņoto spēku karavīriem.