Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Par noguldījumiem "Trasta komercbankā" ierosināti 30 kriminālprocesi

© f64

Par noguldījumiem likvidējamā AS "Trasta komercbanka" ierosināti 30 kriminālprocesi un tajos arestēti 11 miljoni eiro "aizdomīgas naudas", šovakar vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

Tiesības uz noguldījumiem pieteikuši klienti par kopējo summu 250 miljoni eiro. Raidījumā tiek norādīts, ka starp pieteicējiem ir Latvijas iedzīvotāji un uzņēmumi, ārvalstu pilsoņi un firmas no "nodokļu paradīzēm".

Bankas likvidators Ilmārs Krūms raidījumam stāstīja, ka gandrīz visiem klientiem, kas pieteikušies, pieprasīta papildus informācija par naudas izcelsmi. "Ja redzams, ka klients nereaģē, dokumentus neiesniedz, ziņojam Kontroles dienestam," teica Krūms, piebilstot, ka šādu ziņojumi tuvākajā laikā varētu būt daudz.

Prokuratūras paspārnē esošais Kontroles dienests analizē ziņojumus par aizdomīgiem finanšu darījumiem un informē par tiem tiesībsargājošās iestādes. Likvidators minēja, ka par "Trasta komercbanku" kopumā ir 30 aktīvi kriminālprocesi un 11 miljoni eiro ir arestēti.

Par aizdomīgajiem noguldītājiem likvidators sīkāk nestāstīja, bet minēja, ka "summas var būt no 19 eiro līdz miljoniem eiro kontu atlikumos".

Divi apjomīgi kriminālprocesi par iespējamo naudas atmazgāšanu caur "Trasta komercbanku" ir Valsts policijas ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē, vēsta raidījums. Valsts policijas ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieka vietniece Ilze Sokolovska skaidroja, ka izmeklēšana "ir apjomīga" un tā vēl turpinās.

Lai noguldītājiem varētu izmaksāt naudu, jābūt pārliecībai, ka tā nav noziedzīgi iegūta.

Kā ziņots, Eiropas Centrālā banka pēc Finanšu un kapitāla tirgus komisijas ierosinājuma 3.martā anulēja "Trastakomercbankas" licenci, bet 14.martā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa atzina "Trasta komercbanku" par likvidējamu un par bankas likvidatoru iecēla zvērinātu advokātu Ilmāru Krūmu.

Kopš bankas atzīšanas par likvidējamu līdz jūlija beigām likvidators atguvis gandrīz 84 miljonus eiro.