Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Valsts sektora vērtspapīru pirkšanas programmā jūlijā iegādāti vērtspapīri par 211,3 miljoniem eiro

© f64

Īstenojot valsts sektora vērtspapīru pirkšanas programmu (PSPP), Latvijas Banka jūlijā iegādājās Latvijas valsts un eirozonas starptautisko organizāciju vērtspapīrus par 211,3 miljoniem eiro, liecina centrālās bankas publicētā informācija.

Kopumā PSPP gaitā Latvijas Banka līdz šim iegādājusies vērtspapīrus par 3,34 miljardiem eiro, tai skaitā 2015.gadā par 1,81 miljardu eiro.

Vērtspapīru iegādes programma tika sākta 2015.gada martā, īstenojot galveno Eirosistēmas - Eiropas Centrālās bankas (ECB) un eirozonas nacionālo centrālo banku - mērķi, tas ir, uzturēt vidēja termiņa inflāciju tuvu, bet mazāku par 2% gadā. Paplašinātajai aktīvu pirkšanas programmai (PAPP) ir četras sadaļas - PSPP, CSPP (korporatīvā sektora vērtspapīru pirkšanas programma), CBPP3 (nodrošināto obligāciju pirkšanas programma) un ABSPP (ar aktīviem nodrošinātu vērtspapīru pirkšanas programma).

PAPP programma ilgs no 2015.gada marta līdz 2017.gada marta beigām vai līdz brīdim, kad ECB būs pārliecinājusies, ka vērojama noturīga inflācijas līmeņa tuvināšanās cenu stabilitātes mērķim. Ik mēnesi pirkto vērtspapīru mērķapjoms PAPP sākotnēji bija 60 miljardi eiro, bet no 2016.gada aprīļa - 80 miljardi eiro.

PAPP rezultātā Eirosistēma apmaina finanšu tirgū esošos mazāk likvīdos aktīvus (vērtspapīrus) pret augsti likvīdajiem naudas līdzekļiem. Tiek sagaidīts, ka šī intervence ietekmēs eirozonas ekonomiku ar monetārās transmisijas mehānisma starpniecību - uzlabos eirozonas konfidences rādītājus, samazinās procentu likmes, sekmēs kreditēšanas atgūšanos, stimulēs kopējo pieprasījumu un ražošanas kapacitātes izmantošanu, kā rezultātā pieaugs ekonomiskā izaugsme un inflācija.

Latvijas valsts vērtspapīrus otrreizējā tirgū iegādājas Latvijas Banka un ECB. Kā liecina ECB publicētā informācija, jūlijā PSPP gaitā iegādāti Latvijas valsts vērtspapīri 27 miljonu eiro apmērā. Kopumā šajā programmā līdz šim iegādāti Latvijas valsts vērtspapīri 1,05 miljardu eiro apmērā. Iegādāto Latvijas valsts vērtspapīru vidējais dzēšanas termiņš ir 6,56 gadi.