Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Daugavpilietis piedalījies bruņotā konfliktā Austrumukrainā

© Scanpix

Prokuratūra uzrādījusi apsūdzību kādam vīrietim par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā Austrumukrainā.

Kā aģentūru LETA informēja prokuratūras preses pārstāve Kristīne Sutugina, 10.jūnijā Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore, izvērtējot kriminālprocesa materiālus, ir pieņēmusi lēmumu par vienas personas saukšanu pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 77.1 panta pēc spēkā esošās Krimināllikuma redakcijas. Par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Tomēr krimināllieta vēl nav nodota tiesai. Tā kā pirmstiesas kriminālprocess šajā lietā turpinās, izmeklēšanas interesēs plašāka informācija patlaban netiks sniegta.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Drošības policija (DP) šogad 25.janvārī sāka kriminālprocesu pret vienu personu par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā Austrumukrainā. Kriminālprocess sākts par iespējamu iesaistīšanos nelikumīgo kaujinieku grupējumā, kas cīnās pret Ukrainas varas iestādēm. Šis bija pirmais gadījums, kad kāda persona ir atzīta par aizdomās turēto saistībā prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā ārvalstīs.

DP iepriekš paziņoja, ka vīrietis bruņotā konfliktā Austrumukrainā piedalījies aptuveni no 2014.gada vidus, taču iepriekš nav bijis DP redzeslokā.

1990.gadā dzimušā Daugavpils iedzīvotāja Artjoma Skripņika advokāte Imma Jansone aģentūrai LETA toreiz pastāstīja, ka saskaņā ar vīrieša sniegto informāciju viņš 2014.gadā uz tā saucamo Luganskas tautas republiku devies, "cēlu un humānu mērķu vadīts", proti, viņš Austrumkrainā nodarbojies ar humānās palīdzības izdalīšanu vietējiem iedzīvotājiem. Apģērbs un citas sadzīvē nepieciešamās lietas tikušas savāktas Maskavā un pēc tam vestas uz Austrumukrainu. Tur viņš tika ievainots galvā. Viņš apgalvo, ka aktīvā karadarbībā nav piedalījies, turklāt vīrietim nav iepriekšējas militāras pieredzes, jo Latvijas armijā viņš kā nepilsonis nav dienējis.

Jau iepriekš DP prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā inkriminēja Austrumukrainas teroristu rindās karojošajam nacionālboļševikam Benesam Aijo, kā arī Vjačeslavam Visockim, Valentīnam Miļutinam, Grigorijam Kosņikovskim un Anatolijam Matjukovskim. Pērn novembrī DP sāka kriminālprocesu vēl pret diviem Latvijas pilsoņiem par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā Ukrainā.

Visas personas tika izsludinātas meklēšanā. Personu par aizdomās turēto var atzīt tikai tad, ja viņa ir aizturēta.

Kā ziņots, DP šomēnes sākusi vēl vienu kriminālprocesu saistībā ar prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā Austrumukrainā. DP preses sekretāre Līga Pētersone aģentūrai LETA teica, ka pašlaik DP lietvedībā ir pieci kriminālprocesi par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā Austrumukrainā un kopumā Krimināllikuma pants par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā ārvalstī ir inkriminēts deviņām personām.