Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Vienojas par izmaiņu nepieciešamību kases aparātu regulējumā

© F64

Trešdien, 24.augustā, Latvijas lielākajā uzņēmēju biedrībā Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerā notika atvērto durvju dienas, kur ikviens varēja piedalīties diskusijā par izmaiņām kases iekārtu sistēmām un tām pārmaiņām, kas sagaida no 2017.gada 1.janvāra, paredzot specializētu fiskālo bloku ieviešanu. Sarunā ar Valsts Ieņēmuma dienesta (VID) un Finanšu ministrijas (FM) pārstāvjiem tika secināts, ka pašreiz Ministru Kabineta noteikumos nostiprinātās prasības ir novecojušas, tādēļ būtiski raudzīties uz pilnīgi citiem risinājumiem, kas iespējami izmantojot e-vidi, piemēram, veidojot dažādas aplikācijas.

Pasākuma laikā notika diskusijas par kases iekārtu administrēšanas likumdošanu. LTRK dalījās ar ierosinājumiem par tiešsaistes risinājumiem, kas maksimāli pietuvināti mūsdienu tehnoloģiju attīstībai. Lai arī uzņēmēji pauda viedokli, ka ne visur pieejams internets, daudz būtiskāk raudzīties uz moderniem risinājumiem, lai uzlabotu klientu apkalpošanu, nevis radīt situāciju, kur ikvienam jāpilda novecojušas prasības, ieviešot kases aparātu fiskālos blokus, kas uzkrās informāciju, lai VID jebkurā brīdī tā būtu pieejama.

Klātesošie banku pārstāvji apliecināja, ka jau pašreiz notiek intensīvs darbs pie tā, kā atvieglot uzņēmēju darbu ar klientiem, radot jaunas aplikācijas. Tāpat būtiski izveidot sistēmu, kur visa informācija uzglabājas īpaši veidotās sistēmās, lai tādējādi netraucētu tirgotāju darbu un valsts netērētu papildu līdzekļus, lai pārliecinātos par informācijas patiesumu.

Tika panākta vienošanās ar VID un FM, ka Ministru kabineta noteikumos, kas stāsies spēkā 2017.gada 1.janvārī, jebkurā gadījumā nepieciešams veikt izmaiņas un tie ir jāprecizē. Tāpat diskusijas laikā tika saņemts apliecinājums, ka biedrība piedalīsies informatīvā ziņojuma pilnveidošanā, ko plānots iesniegt valdībā septembra beigās.

"Diskusijas ir veids kā konstatēt nozares problēmas, taču būtiski ir atrast visām pusēm saprotamu kompromisu. Šodien redzējām, ka uzņēmējiem ir daudz jautājumu, uz kuriem nav iespējams pilnībā atbildēt," saka LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš, "mums ir jāraugās uz nākotnes iespējām, ko piedāvā jaunajās tehnoloģijas nevis jāpiespiež tirgotājus iegādāties dārgas un nemodernas iekārtas, kas pēc diviem gadiem jau būs vēsture."

Diskusija ar VID pārstāvjiem un uzņēmējiem tika rīkota Tirgotāju mēneša ietvaros, kur ikviens klātesošais tika iepazīstināts ar LTRK plašo piedāvājumu gan apmācībām, gan eksportā, gan arī cita noderīga informācija par to kā augt un attīstīties.

LTRK jau ierasti organizē atvērto durvju dienas dažādu nozaru pārstāvjiem, lai diskutētu par dažādām aktualitātēm valstī. Augusts tika pasludināts par tirgotāju mēnesi, kur Latvijas tirgotājiem bija iespēja iesaistīties ideju apmaiņā ar uzņēmēju biedrības pārstāvjiem.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) ir politiski neitrāla uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies visu Latvijas reģionu un tautsaimniecības nozaru mikro, mazie, vidējie un lielie uzņēmumi. Pēc biedru skaita LTRK ir lielākā uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies vairāk kā 1600 individuāli biedri un vairāk kā 60 uzņēmēju biedrības. LTRK individuālo biedru - uzņēmumu - apgrozījums 2014.gadā pārsniedza 17,5 miljardus eiro.

LTRK pārstāv savu biedru - uzņēmēju intereses valsts un pašvaldību institūcijās, cīnoties par labāku biznesa vidi, kā sniedz praktisku atbalstu saviem biedriem, palīdzot celt uzņēmumu konkurētspēju, kā arī atrast jaunus sadarbības partnerus Latvijā un ārvalstīs.

LTRK ir pilntiesīga starptautiskā tirdzniecības un rūpniecības kameru tīklojuma - vairākus gadu simtus darbības pieredzi uzkrājušo un daudzu miljonu visas pasaules uzņēmēju apvienojošo Eiropas Tirdzniecības un rūpniecības kameru asociācijas (EUROCHAMBRES) un Starptautiskās Tirdzniecības palātas (ICC) - biedre.

Biedrība ir viena no vecākajām Latvijas nevaldības organizācijām - LTRK ir uzņēmēju balss un atbalsts jau vairāk nekā 80.gadu!