Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Latvijā

Premjers nav solījis kompensēt pašvaldībām papildu izdevumus bērnudārzu pedagogu algām

© F64

Latvijas Lielo pilsētu asociācija (LLPA) šodien ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) pārrunāja jautājumus, kas saistīti ar nākamā gada valsts budžetu, tomēr nesaņēma solījumu kompensēt pašvaldībām papildu izdevumus bērnudārzu pedagogu algām, žurnālistiem sacīja LLPA prezidējošās pilsētas Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij").

Lielo pilsētu pārstāvji esot prasījuši, lai pašvaldībām kompensē papildu izdevumus, kas nepieciešami bērnudārzu pedagogu algām. Tomēr Lembergs norādīja, ka uz šo lūgumu saņemts atteikums, jo tādu resursu valstij neesot.

Tāpat esot bijušas sarunas par iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) atvieglojumiem. Valdība plānojot ieviest jaunus atvieglojumus, kas samazina pašvaldību ieņēmumus par 2,6 miljoniem eiro un to nekompensē, klāstīja Lembergs. Līdz ar to LLPA uzskata, ka valdība nedrīkst lemt pēc būtības par pašvaldību budžetiem.

IIN atvieglojumi jāanalizē kopā ar nodokļu politiku, pauda Lembergs. Viņš piebilda, ka kopumā IIN atvieglojumi ir uz "pašvaldību budžetu rēķina" un kopējā summa ir vairāk nekā 800 miljoni eiro.

Runājot par nodokļu politiku, paredzēts strādāt kopā, izveidojot darba grupu, kurā būs lielo pilsētu pārstāvji, Finanšu ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un Pārresoru koordinācijas centra pārstāvji. Tāpat pašvaldības Finanšu ministrijai iesniegšot priekšlikumus saistībā ar iespējam paplašināt pašvaldību tiesības aizņemties Valsts kasē.

Pēc Lemberga teiktā, LLPA ar premjeru arī bijusi vienisprātis, ka nav nepieciešami jauni ierobežojumi attiecībā uz pašvaldību komersantu darbību.