Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

"Nordea" un "DNB banka" kļūs par otru lielāko spēlētāju Baltijas valstīs

© F64

Pēc "Nordea" un "DNB bankas" darbības apvienošanas izveidotā banka būs otrs lielākais spēlētājs Baltijas valstīs, šodien preses konferencē sacīja "Nordea" bankas vadītāja Baltijas valstīs Inga Skisakere.

Viņa informēja, ka apvienotās bankas kredītportfelis Baltijā būs 13 miljardi eiro, bet piesaistīto noguldījumu apmērs - astoņi miljardi eiro. Apvienotā banka Baltijas valstīs būs lielākā uzņēmumu kreditētāja, un tai būs otrs lielākais kredītportfelis mājsaimniecību segmentā.

Abu banku darbības apvienošana nodrošinās spēcīgu kredītiestādes konkurētspēju Baltijas valstu banku tirgū, ļaus vienoto kredītiestādi padarīt par pievilcīgu izvēli klientiem un nodrošināt klientu prasībām atbilstošus pakalpojumus, kā arī ļaus sagatavoties banku nākotnes biznesam, uzsvēra gan Inga Skisakere, gan arī DNB Baltijas divīzijas vadītājs Mats Vermelins. Līdz darījumam nepieciešamo atļauju saņemšanai un darījuma noslēgšanai abu banku klientiem nebūs nekādu pārmaiņu un banku darbība noritēs tāpat kā līdz šim. Banku mērķis ir pēc darījuma kļūt par primāro izvēli Baltijas klientiem un vadošo banku reģionā.

Banku pārstāvji nekonkretizēja, kādus finansiālos ieguvumus dos apvienošana, taču ir jau zināms, ka sinerģija būs, piemēram, IT jomā. "Nordea" bankas vadītāja Baltijas valstīs vērsa uzmanību, ka pārmaiņas nodrošinās jaunas iespējas bankās nodarbinātajiem, piemēram, ir atsevišķas banku funkcijas, kuras pašlaik "Nordea" bankā un "DNB bankā" tiek nodrošinātas grupas līmenī, taču pēc apvienošanās šīs funkcijas tiks nodrošinātas Baltijā.

Kā ziņots, "Nordea" un "DNB bankas" noslēgušas vienošanos par darbības apvienošanu Igaunijā, Latvijā un Lietuvā, lai izveidotu jaunu, vadošu banku Baltijā ar spēcīgām Ziemeļvalstu saknēm. Plānots, ka darījums par jaunas bankas izveidošanu tiks slēgts ap 2017.gada 2.ceturksni. Līdz darījuma slēgšanas brīdim, kad tiks saņemti visi nepieciešamie apstiprinājumi, abas bankas - "Nordea" un "DNB banka" - darbosies atsevišķi kā savstarpēji konkurējoši uzņēmumi.

Pēc "Nordea" un "DNB bankas" Baltijas biznesa apvienošanas jaunā banka tiks reģistrēta Igaunijā un strādās ar filiālēm Latvijā un Lietuvā. Tomēr bankas darbība tiks organizēta visās Baltijas valstīs, proti, visās valstīs plānots izvietot jaunās bankas darbības kompetenču centrus.

Tiks apvienots arī abu banku līzinga un pensiju bizness.

Pašlaik vēl nav zināms, kāds būs jaunās bankas nosaukums, taču zīmolā tiks atspoguļots gan darbības tirgus - Baltijas valstis, gan arī bankas īpašnieku izcelsme - Ziemeļvalstis.

"Nordea" un DNB jaunajā bankā būs vienādas balsstiesības, taču dažāds ekonomisko īpašumtiesību sadalījums, kas tiks balstīts uz uzņēmuma kapitāla vērtību un kopējo ieguldījumu jaunajā bankā darījuma slēgšanas brīdī.

Banku pārstāvji rēķinās, ka pēc apvienošanas jaunā banka nonāks arī Eiropas Centrālās bankas uzraugu pārraudzībā.

Ņemot vērā jaunāko Latvijas Komercbanku asociācijas publicēto informāciju par "Nordea" Latvijas filiāles un "DNB bankas" Latvijā biznesa apjomiem, aģentūras LETA aprēķini liecina, ka, apvienojot pašreizējo biznesu, varētu izveidot pēc aktīviem otru lielāko banku Latvijā ar lielāko kredītportfeli.