Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

SPRK: "Latvijas Gāzei" jāļauj "Latvenergo" piegādāt gāzi no Lietuvas

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) šodien lēma nepiešķirt AS "Latvijas Gāze" (LG) pagaidu atkāpi trešo personu, tostarp AS "Latvenergo", tiesībām izmantot dabasgāzes pārvades un sadales sistēmu.

Iepriekš "Latvenergo" vairākkārt lūdza LG rast iespēju izmantot dabasgāzes pārvades infrastruktūru, lai Inčukalna pazemes gāzes krātuvē varētu piegādāt gāzi no Lietuvas. Taču LG, balstoties uz ekskluzivitātes tiesībām, nolēma neļaut "Latvenergo" izmantot gāzes pārvades infrastruktūru.

LG regulatora šodien pieņemto lēmumu var apstrīdēt tiesā.

LG jau šā gada maija sākumā lūdza SPRK piešķirt pagaidu atkāpi trešo personu tiesībām izmantot LG dabasgāzes pārvades un sadales sistēmu, lai transportētu no citiem dabasgāzes tirgotājiem iegādāto dabasgāzi patēriņam Latvijas teritorijā. 5.maijā pēc SPRK padomes sēdes regulatora vadītājs Rolands Irklis žurnālistiem atzina, ka SPRK veica sākotnējo LG lūguma izvērtējumu un secināja, ka SPRK pietrūkst būtiskas informācijas. Regulatora ieskatā LG lūguma pamatojumam ir jābūt izvērstākam, tāpēc SPRK lūdza LG sagatavot papildu informāciju, ko iestāde no uzņēmuma cer sagaidīt tuvāko divu nedēļu laikā.

Irklis skaidroja, ja SPRK apmierinās LG pieteikumu, šis lēmums vēl būs jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju. Ja LG lūgums netiks apmierināts, uzņēmums šo SPRK lēmumu var apstrīdēt tiesā. "Ja SPRK atteiks LG lūgumu, gāzes koncernam būs jānodrošina AS "Latvenergo" iespēja piekļūt gāzes infrastruktūrai," atzina regulatora vadītājs.

Jau ziņots, ka LG lūgusi SPRK piešķirt pagaidu atkāpi trešo personu tiesībām izmantot LG dabasgāzes pārvades un sadales sistēmu, lai transportētu no citiem dabasgāzes tirgotājiem iegādāto dabasgāzi patēriņam Latvijas teritorijā.

Gāzes koncerns šādu lūgumu izteica saskaņā ar Enerģētikas likuma 45.3 pantu, kas paredz, ka vertikāli integrēts energoapgādes komersants var iesniegt regulatoram pieteikumu par pagaidu atkāpes piešķiršanu, ja šis komersants ir nonācis vai uzskata, ka nonāks nopietnās ekonomiskās un finansiālās grūtībās sakarā ar fiksēta maksājuma apjoma līguma saistībām, ko tas uzņēmies vienā vai vairākos dabasgāzes iepirkšanas līgumos.

LG paziņojumā medijiem skaidro, ka LG ir vertikāli integrēts dabasgāzes nozares komersants, kuram līdz 2017.gada aprīlim ir spēkā esošas ekskluzīvas licences dabasgāzes pārvadei, sadalei, tirdzniecībai un uzglabāšanai Latvijas teritorijā un ir noslēgts ilgtermiņa līgums ar "Gazprom" par dabasgāzes piegādi līdz 2030.gadam ar pielīgtiem obligātiem ikgadējiem iepērkamās dabasgāzes apjomiem. Vairāku faktoru dēļ, piemēram, silto ziemu iespaidā, kas samazina dabasgāzes patēriņu reģionā, kā arī lielu rūpniecības uzņēmumu jaudu samazināšanas dēļ LG jau pašlaik vairs nespēj izpildīt ilgtermiņa līgumā pielīgtos apjomus, skaidro uzņēmums.

Tieši šādus ekonomiskos iemeslus SPRK savos lēmumos vairākkārt norādījusi LG kā iemeslu, atsaucoties uz Enerģētikas likuma 110.panta otro daļu, lai atteiktu pieeju attiecīgajai sistēmai likumā "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem" noteiktajā kārtībā.

Atbilstoši gan LG izsniegtajām licencēm, gan noslēgto līgumu noteikumiem, gan arī saskaņā ar Enerģētikas likumu un tā pārejas noteikumu regulējumu LG kā vienīgais dabasgāzes apgādes komersants Latvijā pašlaik izpilda sabiedrisko pakalpojumu sniegšanas saistības un nodrošina iespēju visiem dabasgāzes lietotājiem saņemt nepārtrauktus dabasgāzes piegādes pakalpojumus, informē uzņēmums.

LG arī vērš uzmanību, ka pagaidu atkāpes piešķiršana neietekmēs negatīvi dabasgāzes apgādes drošumu un sabiedrisko pakalpojumu sniegšanu. Tieši otrādi - LG pagaidu atkāpes piešķiršanas rezultātā spēs arī turpmāk izpildīt ilgtermiņa līgumā pielīgtās saistības un līdz ar to turpinās veikt drošas un stabilas dabasgāzes apgādes sistēmas uzturēšanas funkciju Latvijā. Tieši drošas gāzes apgādes nodrošināšana bija viens no galvenajiem mērķiem ilgtermiņa līguma noslēgšanai. Ņemot vērā LG piešķirtajās licencēs, kā arī privatizācijas līgumos noteiktās saistības dabasgāzes piegādei Latvijā, LG ar ilgtermiņa līguma noslēgšanu ieguva prognozējamību un stabilitāti savu licencēs noteikto saistību izpildei pret Latvijas dabasgāzes lietotājiem.

Kā ziņots, aprīlī SPRK izteica brīdinājumu LG par tās rīcību, liedzot AS "Latvenergo" piekļuvi gāzes infrastruktūrai, lai energokompānija varētu iegādāties gāzi no Lietuvas.

Kā ziņots, LG peļņa pērn bijusi 30,5 miljoni eiro, kas ir nedaudz vairāk nekā gadu iepriekš, liecina kompānijas revidētais 2015.gada finanšu pārskats.

2014.gadā LG nopelnīja 30,07 miljonus eiro.

Pērn 12 mēnešos patērētājiem pārdota dabasgāze un sniegti pakalpojumi par 445 miljoniem eiro. 2014.gadā LG pārdeva gāzi par 503 miljoniem eiro.

Kopumā LG 2015.gadā patērētājiem pārdeva 1,32 miljardus kubikmetru dabasgāzes. Salīdzinājumā ar 2014.gadu pārdotās dabasgāzes apjoms pieauga par 2%.