Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

"Nordea" un "DNB bankas" apvienošanos varēs vērtēt vairākus mēnešus

© F64

Konkurences padome (KP) "Nordea" un "DNB bankas" apvienošanos varēs vērtēt vairākus mēnešus.

Pašlaik KP gan vēl nav saņēmusi "Nordea" un "DNB bankas" apvienošanās ziņojumu, aģentūru LETA informēja KP pārstāve Paula Vilsone.

Kad visa nepieciešamā informācija būs iesniegta iestādē, KP mājaslapā tiks publicēta informācija par apvienošanās izvērtēšanas sākšanu. Izvērtēšanas ilgums būs atkarīgs no ziņojuma veida. Proti, ja tiks iesniegts saīsinātais apvienošanās ziņojums, iestāde to var vērtēt līdz trīs mēnešiem no tā saņemšanas dienas. Savukārt pilna apvienošanās ziņojuma gadījumā - līdz četriem mēnešiem no tā saņemšanas dienas, sacīja Vilsone.

Uzņēmumu apvienošanās gadījumā KP var pieņemt lēmumu par apvienošanās atļaušanu, atļaušanu ar saistošajiem noteikumiem, kas novērš iespējamo kaitējumu konkurencei, vai aizliegšanu, ja darījuma rezultātā rodas vai nostiprinās dominējošais stāvoklis vai var tikt būtiski samazināta konkurence jebkurā konkrētajā tirgū.

Kā ziņots, "Nordea" un "DNB bankas" noslēgušas vienošanos par darbības apvienošanu Igaunijā, Latvijā un Lietuvā, lai izveidotu jaunu, vadošu banku Baltijā ar spēcīgām Ziemeļvalstu saknēm. Plānots, ka darījums par jaunas bankas izveidošanu tiks slēgts ap 2017.gada 2.ceturksni. Līdz darījuma slēgšanas brīdim, kad tiks saņemti visi nepieciešamie apstiprinājumi, abas bankas - "Nordea" un "DNB banka" - darbosies atsevišķi kā savstarpēji konkurējoši uzņēmumi.

Pēc Latvijas Komercbanku asociācijas datiem šogad pirmā ceturkšņa beigās "Nordea" Latvijas filiāles aktīvu apmērs bija 3,08 miljardi eiro, bet "DNB bankas" - 2,24 miljardi eiro. Pēc aktīvu apjoma apvienotā banka būtu otra lielākā Latvijā aiz "Swedbank", kuras aktīvu apjoms pirmā ceturkšņa beigās bija 5,4 miljardi eiro.

"Swedbank" aģentūrai LETA nesniedza komentāru par "Nordea" un "DNB bankas" izziņoto apvienošanās ieceri, uzsverot, ka "Swedbank" konkurentu aktivitātes nekomentē.

Pēc klientu skaita 2015.gada beigās "DNB banka" bija ceturtā lielākā banka Latvijā, bet "Nordea" Latvijas filiāle - piektā lielākā banka. "DNB bankai" pērn gada nogalē Latvijā bija 166 496 klienti, tai skaitā 153 050 fiziskas personas un 13 446 juridiskas personas. "Nordea" bankas Latvijas filiālei pērn gada nogalē bija 99 672 klienti, no tiem 10 262 bija juridiskās personas, bet 89 410 - fiziskās personas.

Salīdzinājumam - pēc klientu skaita lielākajai bankai Latvijā "Swedbank" pērn gada nogalē bija vairāk nekā 950 000 klienti, otrai klientiem bagātākajai bankai "SEB bankai" - 470 800 klienti, bet bankai "Citadele" - 278 600 klienti.

Pēc izsniegto kredītu apmēra pirmā ceturkšņa beigās "Nordea" bankas Latvijas filiāle bija otrajā vietā, izsniedzot 2,6 miljardus eiro, bet "DNB banka"- ceturtajā vietā ar izsniegtiem 1,56 miljardiem eiro. Kopā abu banku izsniegto kredītu apmērs pārsniedz četrus miljardus eiro, apsteidzot lielāko kredītu izsniedzēju Latvijā "Swedbank", kas pirmā ceturkšņa beigās bija kredītos izsniegusi 3,16 miljardus eiro.

Pēc piesaistīto noguldījumu apjoma pirmā ceturkšņa beigās "Nordea" Latvijas filiāle bija sestajā vietā ar 1,68 miljardiem eiro, bet "DNB banka" - septītajā vietā ar gandrīz 1,2 miljardiem eiro. Kopā abu banku piesaistīto noguldījumu apjoms sasniedz 2,88 miljardus eiro, un pirmā ceturkšņa beigās tā būtu ceturtā pozīcija aiz lielākās noguldītāju piesaistītājas "Swedbank" ar 4,2 miljardiem eiro, "ABLV Bank" un "Rietumu bankas". "SEB banka" pirmā ceturkšņa beigās noguldījumos bija piesaistījusi 2,22 miljardus eiro.

"Nordea" un DNB organizāciju Baltijas valstīs kopējais aktīvu apjoms sasniedz 13 miljardus eiro - astoņus miljardus eiro "Nordea" un pieci miljardi DNB, teikts banku paziņojumā. Kā uzsver "Nordea" pārstāvji, abas bankas papildinās viena otras darbību - "Nordea" esot ieguvusi pārliecinošas pozīcijas lielo uzņēmumu segmentā, savukārt DNB sevi esot pierādījusi kā spēcīgu tirgus spēlētāju mazo un vidējo uzņēmumu segmentā. Apvienojot abu banku biznesa operācijas, jaunā banka kļūs par lielāku un ietekmīgāku spēlētāju arī privātpersonu apkalpošanā, turklāt jaunajai bankai būs plašāka pieejamība un ģeogrāfiskais izvietojums, ņemot vērā "Nordea" spēcīgās pozīcijas Igaunijā, un DNB - Lietuvā, kā arī līdzvērtīgās pozīcijas Latvijas tirgū.

Iecerēts, ka "Nordea" un DNB jaunajā bankā būs vienādas balsstiesības, taču dažāds ekonomisko īpašumtiesību sadalījums, kas tiks balstīts uz esošo uzņēmuma kapitāla vērtību un kopējo ieguldījumu jaunajā bankā darījuma slēgšanas brīdī.